Wednesday, November 14, 2012

buku yg di cari-cari....

ni lah buku yg aku cari sangat tu...

selalu buku-buku quilting ni kan dalam english..aku tak kisahlah english ke malay ke, tapi yg aku kisah, aku nak cari buku for beginner...beginner yg cam aku ni, jenis yg potong kain pun tak reti nih...and dlm aku dok google blog-blog otai penjahit-penjahit tegar kat malaysia ni, aku terjumpa sorang blogger (tak ingat dah nama apa) yang tunjuk buku ni...

 hah..ni lah bukunya....A-Z Kaedah Menjahit Kuilt...RM37...dlm blog yang aku baca tu, dia kata dia beli buku ni RM25..maybe dah naik harga kot...

dalam ni ada step-by-step nak menjahit basic quilt..dia tunjukkan cara nak jahit tangan and jahit mesin....

actually ada je buku cam ni in English...tapi harga mahal lah...aku dah kering dah ni...tu yg cari yg paling murah...he he he..

and sebuah lagi yg aku beli...45 Quilt Blocks...ni kira kalau dah advance lah sebab pattern susah sikit...susah pada aku lah, pada orang lain maybe tak susah sangat kot...hat ni aku dpt RM19.90...suka sangat..tapi bila scan kat kaunter, mak aiii keluar harga RM68 pulak dah...tapi of course printed harga yang kena kira kan...kalau RM68 punya harga, confirm aku tak beli...buku dia nipis je...

kenapa aku mencari sangat buku ni...sebab aku ni old school punya orang...harap mesin jahit aje new school kan, penggunanye still old fashion...

walaupun aku dah tengok banyak youtube utk beginner quilting ni...tapi aku susah nak faham utk praktikal..tak larat aku nak re-watch youtube tu, sambil2 kejap2 pause..pastu play..pastu pause...pastu play...hilang klimaks tau nak menjahit cam tu...

aku memang kena belek buku jugaklah gamaknye....petang sampai umah, terus bukak buku..kalau study utk SPM kan...he he he....and terus bukak kotak biru, terus bukak roller cutter dari pek...and terus try potong kain...he he

dan inilah hasilnye...aku gunakan kain reja yang aku beli dari MACY...giles punya murah, perca2 kain langsir, semua MACY dah siap2 potong cam table runner...harga memang berbaloi-baloi sangat...RM10 seguni...ye seguni dia kasi...satu plastik besar...and korang tau lah kan kain kat macy ni memang berkualiti...so dgn kain yang banyak tu, seronok lah aku nak try try potong...kalau salah potong pun, tak terasa rugi sangat....

ni aku try pattern paling basic, segiempat sama je...takde border ke apa ke...belum jahit lagi ni...baru takat potong aje...he he he...

7 comments:

Amelia said...

Hi Marie, project sudah start......? So enjoy your quilting dan patchwork lah. Cross stitch masih buat lagi? Next week balik from KL baru I photostat cross stitch pattern for you.

Queenie said...

salam marie,

quilting ni nampak senang tp perlukan kesabaran tau dear... mesti nak selalu iron everytime lepas jahit, kalau tak payah nanti nak tampal, kena guna gunting yg gigi dia cam gergaji tu utk elakkan benang kain berburas...

marie buat akak ketawa bila baca bawak kain balik satu guni haha.. dulu akak pun camtu gak, pi kedai kain kat langsir/cadar/cotton department tu, pastu beli remnant, pikul satu karung you har3... sekali fikir dah macam tukang buang dia punya sampah sarap plak hahaha...tp dah minat punya pasal, kan? sanggup jer...

sekarang jgn berangan lah nak wat patchwork lagi..ada yg dapur betul2 berasap pasal terbakor hahah, leka kan?...utk akak, ni kerja gila tau marie, silap haribulan laki hari2 makan lauk beli hihihi...ni serupalah macam knitting n tighting n CS...selagi tak siap selagi tu mata takleh lelap...dah macam merindu dendam siang malam haha...pejam mata nampak benda2 yg kita buat... pusing kanan pusing kiri takleh lelap...terus bangun n duduk sambung menjahit sampai pagi! hihi

akak TERPAKSA lupakan dulu benda2 ketagih camtu, akak sebut ni hobi ganja hahaha...

ok dear, kena lari lagi ke Rawang ni...nak jenguk apakabar budak2 tu handle jamuan tu...tadi balik mandi sat dan sempat lelap bayar hutang titon selenggok dua jadi la...take care and have fun with your new lover!

Queenie said...

ollooo marie..dh type panjng2, sekali tu error...benci!

takdan nak tulis lagi ni..kena lari ke rawang dulu nak jenguk budak2 yg handle majlis tu..td balik jap sempat mandi n bayar utang titon selenggok dua..

ok chiow dear! bz bz!
salam to geng bas sekolah hahaha

Anonymous said...

Sweet Marie,enjoy jangan tak enjoy cinta baru tu..nih ada pantun dari Uncle...

Kerlap kerlip bintang sejuta
Bersinar terang dimalam hari
Kalau sedang dilanda cinta
Hati senang berseri-seri

Tapi cinta yang sedia ada tu cik abang kat umah jangan lupa lap lap ok.
salam maal hijrah 1434 .

Uncle Lee said...

Hi Marie, I am very impressed you going to start learning and do this sewing. Outstanding!
Then it becomes designer.
Jangan lupa stitch your initials in a corner, ha ha, macham YSL or LV.

Have fun Marie....Here there are lots of women doing part time home business stitching custom made cushion covers, whatever and making good money too.
Best wishes in your new interest,
Lee.

MamaDaniel said...

cepat-cepat la jahit ni... tak sabar nak tgk.. hehehe

saiful nazaree said...

assalamualaikum,

jika berminat untuk mendapatkan buku-buku terbitan DBP, sila hubungi di saifulnazaree@gmail.com. diskaun menarik diberi hanya untuk belian tunai. terima kasih

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...