Monday, November 12, 2012

I love u laling....

yahooooo....laling baru i dah sampai...sanggup i meredah hujan hari sabtu tu, di kala hari hampir senja di bandar baru bangi...semata-mata sebab tak sabar nak jumpa laling baru ni lah...nak tunggu pos parcel sampai, cam lambat noooo...nak guna pos laju, mahal lah sangat pulak...DHL and courier seumpamanya, lagilah tak termampu...

 kenalkan ye you all...my new love.....lap lap lap u banyak2 kali.......sampai termimpi-mimpi aku kat mesin jahit nih...

ini lah mesin jahit pertama aku sejak dok kat bumi ni selama 38 tahun ni...aku tak tau langsung pasal mesin jahit sebenarnya....yg kat umah kat aku dulu, ada yg singer kepala hitam tu...tapi aku pernah letak kaki sekali dua aje atas pedal dia tu...tengok huyung hayang cam orang mabuk aku menjahit, terus aku surrender and aku menerima kenyataan bahawa menjahit is not for me lah...

tapi sejak aku berjinak balik dgn cross stich kan...cam bosanlah pulak nak frame aje semua cross sticth kan...so beranganlah tengok kat youtube, kat magazine, macam2 orang buat dgn cross stitch ni...tu yg datang angau nak menjahit nih...

and mujurlah now bukan zaman mesin jahit mak kita dulu-dulu..now dah fully automatik dah...masukkan benang dlm jarum pun, mesin buat...kau cuma perlu tekan aje..betul2 dunia di hujung jari anda...

and since aku bagitau kat penjual ni, aku ni memang zero pasal mesin jahit ni, nak isi benang kat bobbin dia pun aku tak tau..so dia suggest yang ini...

aku punyalah jakun kan....sebab aku dok bayangkan macam manalah nanti aku nak belajar adjust pressure atas motor dia tu...rupanye now, dah tak yah pakai motor dah...kau letak kain elok2 kat landasan dia tu, kau tekan button ON...hahhhh...tut tut tut tut tut...dia jalan aje sendiri....nak berhenti, tekan balik button tu, nak reverse, ada button reverse..nak angkat jarum, ada button angkat jarum (walaupun dekat 5 minit jugaklah aku dok mencari mana benda nak tekan nak angkat jarum nih...ha haha)...

korang bertabah ajelah dgn ke'excited'tan aku nih...ni macam orang dpt pakwe baru lah ni....otai-otai menjahit mesti tersenyum aje kan..depa punya mesin mesti tak tau lah camne power nye...



hah...mesin ni ada 135 jenis stitches....gambar blur sebab aku pakai kamera phone aje ye...semua main pilih2 aje kat button tu and dia akan display jahitan yang korang pilih...pastu bolehlah menjahit...

 dah kuar kotak dah...kat rumah penjual lagi dah kuar sebab dia demo kat aku camne nak pasang benang...nasib baik dia demokan...dlam-dalam aku dok tengok demo pun, aku boleh jugak terbalik pasang bobbin...satu bobbin lagi terus aku buang aje benang nye sebab benang jadi longgar...biasalah orang nak try and error kan...

dan gara-gara nak try and error ni, 2 jam jugaklah aku mengadap benda alah ni semata-mata utk tau cara thread benang kat bobbin and nak masukkan benang dari buku dia tu sampai ke jarum...

dah lah aku ni memang bangsa tak suka baca manual...tapi sebabkan kasih dan sayang pada pakwe yang ni, aku baca jugaklah terkial-kial nak memahamkan gambar rajah lagi..dengan ipad kat sebelah dok tengah youtube pasal mesin ni lagi...mak aiii...nasib baik suami aku kerja weekend ni, kalau tak..mau dia gelakkan aku..murid tua baru nak belajar menjahit kan...:)

 ok..ni yg dia kasi...yg skrin tu utk panduan pilih jenis jahitan, dia bagi jugak motor utk kaki tu...tapi aku simpan aje dlm kotak sebab confirm aku tak guna punya...pastu ada lah benda2 kecik2 dia dlm beg kecik bubuh dlm mesin tu..yg ni aku lupa nak kuarkan..

 dan biasalah...orang baru nak kenal mesin jahit kan...jakun tu semacam..ni macam2 foot (baru aku tau apa ke benda ye foot utk mesin jahit...he he he)...ntah bila aku nak guna pun aku tak tau....ni semua aksesori tambahan...boleh tahan jugak mahalnye...robak lagi poket aku...kali ni aku memang malas nak kira dah berapa belanja aku dah habis utk pakwe ni...tapi ni kira one time investment lah..harap2 lepas ni dia pulangkan balik investment aku...kah kah kah..

 ni alat2 menjahit yg aku borong kat Karysma bangi tu...2 buku cross stitch tu beli kat Mid valley...excitednye macam budak sekolah dpt beg sekolah baru, stationeries baru je...

 sementara takde meja menjahit lagi ni kan...meja kopilah jadi tempat menjahit..and kotak2 ni jadi tempat simpan barang menjahit...and semua masuk dlm kotak plastik biru yg besar...aku tak ambil gambar dia...:)

 hah..semalam sempat aku masuk2 kedai kain kat Nilai 3 tu...sambar kain-kain cotton murah ni...rm4-6 je semeter..beli yg murah2 aje dulu utk test belajar...

hat ni mahal sikit...beli kat Cotton House Nilai tu...rm15 semeter..utk baju budak2 sebenarnya..hat ni aku simpan dulu, sat- sat aku dah pandai menjahit, aku boleh buat quilt pakai yg ni...

dan semalam..aku trylah jahit2 atas kain perca yang ada...hazab you alll...amatlah hazab...sampai anak2 aku pun kata...apsal lambat sangat ni Ibu...lajulah skit...(bahana aku pakai speed paling slow kat mesin tu...)..depa tak tau, dalam speed paling slow ni pun, herot berot jahitan..kalau pilih paling laju...gamaknye dengan kain-kain tu terbelit dlm mesin tu..

lepas ni aku nak cari cutting mat...kat mana yg murah sikit ye...aku tengok harga kat karysma tu ada 2 jenis, 1 tu RM78, satu lagi tu RM100+...

ok...jumpa lagi ye..

p/s: anak2 aku dah selamat balik kampung pagi tadi...tinggal aku honeybulan dgn cik abang je kan umah....sedih pulak teringatkan depa tapi depa yg nak sangat balik kampung, nak tangkap ayam katanye...sabar jelah..:)

9 comments:

Anonymous said...

Sweet Marie uncle share your happiness with the arrival of new laling . Cuma nak remind Darling yang setia Ada tu jangan lupa nak lap lap jugak and tekan2 button . LOL ya lah now kan musim honeybulan . Langkawi dah pergi Dan pulang so next step and project is jahit baju BABY ok insyaallah. Salam Dari Uncle AL

Pizli Mat Wazip said...

Saya dapat bayangkan kegembiraannya. Hahaha. Nanti dah siap please share, nanti boleh saya hantar baju Nawal kat you je. Haha.

Small Kucing said...

alamak....machine baru ni I tak reti guna la. still using the old machine. Guna kaki ones

Ainin Alya said...

anak along terlebih seronok dekat sini.. dia orang tak rindu kan awak pun~ cutting map belom tngok lg la..

marie said...

Uncle...betul tu..darling kat umah ni pun kena lap-lap jugak nih...nak-nak time poket dah kering sangat nih, lagilah kena lap-lap..he he he..kena sembur wangi-wangi nih...:)

marie said...

pizli..ye sangatlah seronoknye...hati berbunga-bunga je....insyallah, nanti dah terror, boleh je jahitkan utk nawal...:)

marie said...

SK...mesin baru ni memang sesuai utk manusia yang macam I ni, kaki bangku part menjahit...i salute lah pada org yg pandai pakai mesin jahit style pakai kaki tu...he he he

marie said...

dik...cutting mat tu lambat noo nak tunggu respon adik, Along dah jumpa kat kedai buku kat Giant, Nilai...tapi size a3 aje...yg lagi besar takde...tapi beli je lah dulu...:)

kata kat bebudak tu..."ingatlah, syurga mereka di bawah tapak kaki Ibu.."..ha ha ha

Amelia said...

Hi Marie, wah dapat mesin baru. Boleh start your quilting project tapi jangan lupa darling you and your house work.LOL

Nice mesin so I admire aje lah tak boleh beli cos rumah dah ada Singer mesin. Anyway I pun dah lama lay off buat patchwork. :(

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...