Friday, November 2, 2012

update cross stitch..

hari tu aku cite pasal jumpa boyfriend lama a.k.a. cross stitch ni kan...rasanye dlm 3 minggu lepas lah tu....

and benda alah cross stitch ni kan memang berhantu lah..once korang dah start, memang boleh berjaga malam lah sebab nak siapkan cepat...

nak-nak skrg ni kan, banyak pattern-pattern percuma yang boleh dpt online...lagilah merasuk kuat hantu dia tau..

sebab apa tau...zaman aku budak2 dulu, pattern kena pi cari kat kedai...so aku buat aje pattern apa yang mak aku bawak balik umah...banyaknye pattern bunga dlm pasu lah...

tapi bila aku google punyalah banyak pattern free yg cute, simple and now orang gunakan cross stitch ni bukan setakat utk gantung dalam frame tau...dah sampai jadi baju, apron, album gambar, curtain tieback, sarung bantal, cadar, tuala etc etc etc....aduh...sakit jantung tau...masa ni barulah aku menyesal gile sebab tak belajar menjahit guna mesin jahit..nak2 bila cik abang offer nak beli mesin jahit kan...tapi aku ni, letak kaki atas mesin pun, cam letak batu tau...menderu je laju..tak reti nak jaga pressure lagi....waaaa!!!!..agak2 ada tak kelas orang tua utk yg baru nak belajar menjahit ni...waaaahhhh!!! feminim ye aku kan....kah kah kah..pengsan kena gelak nanti dengan adik2 aku..

satu lagi yg aku suka bila gile cross stitch ni ialah...aku dah tak kuat lunch, aku dok menjahit...so selamat lah perut aku dari simpanan lemak berlebihan...tapi aku make sure breakfast aku berat lah...dinner baru aku makan balik..itu pun sebab ahli umah aku species malam nak kena makan berat...harus aku tukar style suruh makan roti je kan..mak nak menjahit ooooiiii!!!!


stok benang DMC aku dapatkan dari kedai kat seri kembangan dan kedai jahitan Karisma kat Fasa 4 Tambahan, Bangi..kebetulan pulak tuan punya karisma tu, adalah uncle BFF aku, si cik Tem...kat sini harga benang RM1.70 - RM1.80...published price DMC ni memang RM1.80.

balik raya hari tu...aku pi kedai jahit Auntie Cina ni..dah tua orangnye..kedai nye pun kedai pre-war punya...ada 2 kedai jahit kat Dungun, satu yg glamer tu Kedai Chu...tapi aku pi kedai auntie ni sebab kedai dia still jual harga lama...iaitu.....RM1.50 satu....tak ke murah tu...mana2 yg dok dungun, dapatkan stok DMC anda kat kedai auntie ni...kedai dia kat area pasar dungun tu, area kedai deret AMBANK..orang dungun tau lah..org kat sini, korang cari aje kat seri kembangan atau bangi or metro point kajang...

tapi ada satu benda yang aku cari kat semua kedai2 ni...tapi langsung takde...and depa tak tau pun benda tu ada....ada yang suruh aku buat sendiri...memang boleh buat sendiri tapi nanti tak cantik pulak...bila tanya cik google, ada benda alah ni jual kat Maycraft area subang taipan nun...makanye hari selasa lepas, aku paksa jugak cik abang aku bawakkan aku ke subang taipan sebab aku nak beli bobbin utk stok benang2 aku...senang nak cari benang ...dan akhirnya aku jumpa jugak kedai tu...sukanye hati aku..siap aku suruh laki aku ingat betul2 kedai tu, sebab nanti senang aku nak suruh dia pi beli brang kat situ..

dan pelaburan aku setakat ini utk benda alah cross sticth ni sudah hampir RM600....biar pun poket mak rabak bulan ni sampaikan mak stop makan luar...tapi hati i puas tau....

dan setakat ini jugak aku dah siapkan 2 pattern....1 pattern tgh buat...lepas ni aku aim nak buat 4 seasons cottage...he he he..

nak tengok hasil tak....


hah..ni yg aku tunjuk dulu tu...now dah siap dah..tunggu utk frame....


ni buat masa kat kampung hari tu...sehari je dah siap ...sebab pattern simple dan kecik aje sizenye...

 hah...ni lah benda alah bobbin yang aku nak sangat tu...yg putih tu...senang nak roll benang, boleh letak number benang kat situ...senanglah nak cari...ni brand DMC...murah aje, 28 keping RM6.90...sila pi borong ye...

ni stok benang yg tak roll lagi....and benda alah yg tepi marker pen tu kan..itu utk roll kat benang kat bobbin tu..syok pulak dok main pusing-pusing benang tu sambil2 berangan, bisnes apa boleh aku buat dengan cross stitch ni....ha ha ha..

ok...nanti bila projek baru aku ni siap...aku upload lagi...so jom bercross stitch kawan-kawan..selain mengindahkan kediaman anda, dapat pula merehatkan minda anda...he he he...

15 comments:

MamaDaniel said...

kak.. ain kali nak ikut gi karisma ek..hihi... tak pernah sampai sinun... geram tgk penggulung benang akak tu.. beli kat karisma jugak ek?

cepatla gi hantar frame... ;)

Pizli Mat Wazip said...

Wah wah wah.. Cantik.

Anonymous said...

Sweet Sweet Marie well done Ada hobby keep you happy that's the way to go. Keep smiling and keep those eyes beautiful as always. Uncle taking it easy nak cari hobby jugak. Golf is on my mine nak jadi Tiger Woods hahaha ikut semua dia suka abis nak jadi Champion tapi Aunty kata GOLF ok yang lain tu tak yah duk ikut.LOL cayang jugak dia kat orang tua ni LOL you stay beautiful always remember your saying .... Life is not about Waiting for the storm to pass but about learning to dance in the rain. I am learning to dance Gangnam Sryle in the rain with my cucu LOL jadi cam kuda kepang Penang mamak style Araha ha ha ha jangan ketawa nanti jadi hit kat u tube LOL you always put a smile in me thank you Uncle AL

marie said...

Mamadaniel...boleh je nanti kita pi karisma...gile tengok manik2 dalam kedai tu...renda-renda pun macam2 jenis...kita bawak bakal pengantin sekali ye..

yg bobbin tu ada jual kat Maycraft tu je...tapi cik tem kata, boleh aje bawakkan contoh kat uncle dia, nanti uncle dia boleh tolong carikan...kalau uncle dia jual, lagilah senang...tak yah jauh2 pi taipan sana...:)

marie said...

pizli....kalau tengok yg dlm buku, dlam internet yg orng duk buat...mak aiii..lagilah terkesima...anyway tq..he he he

marie said...

Uncle...good for you to active balik Golf..lagipun now what people said, the golden year....he he he...tapi ikut kata auntie lah ye...jangan ikut yang lain, kan nanti auntie mengaum jadi tiger kan..tak dapek saya nak menolong ye kalau auntie dah bertukar tau...ha ha ha..

uncle...ni mesti gangnam style dgn si Adib nih...nanti jangan lupa tengok youtube, ada style baru tau uncle...style kangaroo pulak...ha ha ha....mesti adib suka boleh buat macam2 style gangnam....cute lah dia...:)

ok uncle...kalau uncle upload kuda kepang gangnam style tu, saya like 100 kali boleh...:)

Queenie said...

DEAREST SIS..

kalau hati dah suka, berapa pun habis mmg tak terasa hehe...smart la bobbin tu...

akak masih pendam jer hasrat nak cs...pasal takutkah hantu la...kalau dah melekat dlm kepala tilam bantal pun terbiar kesejukan wakakaka..asyik berulit ngan jarum benang jer..

salah sorang jiran akak jual hasil yg dah siap ni, mahal tau, means ada harga....paling simple pun rm200...kalau yg complicated tu pernah sampai rm1200...

berbaloi jugaklah kan?...

MOKCIK AZWA said...

Ohoho..patut la lama Uncle Al kenampakan di blog..sibuk bergangnam dengan cucu ker Uncle?? (boleh pulak ada soalan menyelit kat sini hahaha)

Marie..azwa zaman muda remaja dulu memang suka jahit cross stitch ni. Tapi musim tu pakai tangan jer..yg Marie buat ni pakai mesin jahit ker?? memang melekakan buat cross stitch ni..minat azwa berkurangan hingga tak sentuh dah cross stitch nie sebab makin lama makin ramai anak kan so priority berubah hahaha..ada jer alasan..

kalau harga yg dah siap kena frame lagik mesti mahal tu Marie..cam Queenie kata tu..boleh buka bisnes online hasil cross stitch Marie nanti..berbaloi baloii..

marie said...

kak Que....betullah...memang berhantu benda alah ni...now saya dah jangkitkan kat budak ofis jugak....ha ha ha...biar semua mata cam panda dtg opis sebab dok berjaga malam buat CS nih...

saya tengok ramai yg business online CS ni...tapi depa buat macam2 benda lain lah...and sebabkan terjebak dgn impian macam2 ni, saya dok mencari kelas menjahit ni...tapi nak yg ajar jahit quilt/sarung bantal lah...he he he..:)

Faina Arisya said...

dulu masa zaman bujang memang giler buat menda ni.. tapi dah stop.. tak mau dah terjebak.. hehehhehe.. tapi tengok awak buat rasa nak buat pulaks.. oh tidakkkk...

nur marina said...

faina...memang benda ni berhantu sikit...once dah start, mesti tak nak berhenti sebab tak sabar nak tengok hasilnye...:)

She Says said...

sis...macamana nak borong jgk yang enam ringgit 90 sen tu ... boleh bgtau tak????? tlg.. dah lama sy cri...

nur marina said...

Sis She...akak beli kat kedai craft kat taipan subang jaya, kedai maycraft...dia ada jual online jugak...

now akak dah jumpa kat kedai DMC kat giant bandar puteri puchong...harga lebih kurang je...tapi dekat sikit dgn akak..kat kedai ni banyak sgt barang2 cross stich and quilt...:)

fnnyys ann said...

kak semua boleh bantu sy tak?
sy nak beli benda ni..bosan duk rumah..tp tak tau nak beli kat mana..sapa boleh tlg beli?sy duk sbh...msj sy k.0168256367 ann

fnnyys ann said...

akak semua boleh tlg sy tak?sy nak beli tp sini daerah sy susah nak dpt benda ni.adapn cuma benang je.sy suka nak menyuam cros titch ni.akak boleeeh tlg sy belikan ke?nanti sy bnk in kn dduit.sapa yg boleh tlg?msj atau whatsapps sy k.0168256367. tq kak.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...