Thursday, February 14, 2013

cite adik aku bertunang....

giles lah lamanye aku nak buat entry ni...bukan apa...pasal aku malas betullah nak upload gamabr dari kamera ke komputer...

aku punya komputer kat umah tu kan, ada dekat setahun dah aku tak sentuh...sampaikan anak2 aku dok bising suruh letak balik kat bilik dema..tapi bukan aku tak nak, aku risau kan nanti susah pulak aku nak pantau apa yg dia buat kat depan komputer...nak2 skrg ni dah pandai download macam2 hah kat youtube tu...aku pulak species rabun ayam sikit pasal2 IT ni, so tak reti nak block website kat umah tu...so to be safe, segala gadjet kat depan mata aku...senang aku boleh tengok sekali apa yg dema dok buat....

ok..balik cerita adik aku bertunang ni...dia bertunang time orang sambut Xrimas last year...seronok ambik hari public holiday, sebab nanti kalau nak celebrate kan, toksah nak apply cuti, sah-sah hari public holiday...tapi takde orang sambut anniversary bertunang ye...jangan nak buat lawak pulaklah kan, kekonon nak memecah tradisi ke apa ke...

anyway cam aku ni ...wedding on 1st February...hari wilayah..so selagi aku dok bekerja kat wilayah persekutuan (putrajaya, KL or Labuan kan...)..selagi tu aku boleh berjoli-joli tak pi kerja time anniversary aku...ha ha ha...syok oooo....

heh...terbabas lagi cite adik aku...adik aku punya event ni, semua dia and mak aku dan adik2 aku yg kat kampung buatkan...aku cuma settlekan bantal kecik atas hantaran dia je...mak aku design sendiri pelamin adik aku ni...simple aje...tapi tak take off sebab mak aku kata, nak tunggu aku balik dulu, baru nak take off project...

aku pun hairanlah apasal mak aku nak tunggu aku padahal aku ni, tak de bakat langsung dlm part2 mengubah bunga nih...aku tau dah fesyen mak aku, mesti kena banyak2 bunga...dulu time dia gagah kan (gagah ke kedai bunga..) asal keluar bandar, mesti masuk kedai bunga..sampaikan orang pernah ingat rumah kami tu ada buat jualan bunga...sabar jelah....dah minat dia kat bunga kan..

tapi now zaman dah berubah tau...less is more kan kata orang designer skrg ni...kesian aku tengok mak aku bila kitaorang semua pakat dok bangkang idea ni nak letak bunga2 penuh kat skrin pelamin..sampai orang tua tu, dok memegang bunga2 yg dia beli kat depan pelamin tengah2 malam time orang dah tidor..gamaknye tak boleh nak tutup mata sebab bunga2 dia dok dalam plastik bag lain..

oleh kerana kami kemudiannya insaf dengan kesedihan dia tu....oklah Mama...kita berbunga jugak kali ni...he hehe...hah, lepas dah sangkut bunga2 dia, barulah nampak gagah sikit....he he he..orang pompuan ni, jangan disekat angin dia, nanti memang berangin je...tak gitu...

ok...aku letak gamabr2 je ye...hantaran hasil tangan adik aku sendiri...dia buat simple aje...








   
 aku tolong jahitkan bantal2 kecik LOVE tu aje...he heh e..

 sebenarnya mak aku nak letak banyak lagi bunga kat sekeliling frame pelamin tu, tapi kitaorang cakap...takpelah...cantik dah nih...oklah utk bertunang...kan nak kahwin kan, hah...kita bubuh banyak2 sampai kembang setaman..:)

 aku balik 3 hari sebelum majlis, terkejut aku tengok adik aku ni dah rupa panda bear hah...hitam sekeliling mata..rupanye kawan dah 2 hari tidur lewat sebab dok menjahit lace and manik2 kat baju and tudung tu...

pandai jugak adik aku nak save bajet kan..dia tempah baju kurung moden simple aje..kain polos kosong gitu je...pastu dia pi beli lace kat online shop (beza murah giles dari jual kat Saleem Aziz, sebuah kedai kain yg glamer kat KT), pastu dia beli pearl manik tu yg buat dari kaca, dia jahit satu-satu kat atas lace tu..sebabkan pearl tu berat, so baju dia jadi jatuhlah..

sama jugak dengan tudung, dia beli kain chiffon kosong, potong sendiri, pastu gi upah kedai utk jahit tepi RM2..pastu dia jahit sendiri lace and manik2 tu...kalau beli kat kedai mau beratus jugak...kalau sewa pulak, susah nak dpt warna sedodon dgn baju...bagus2 pengantin nak jimat bajet ni...aku suka :)

 ni hantaran belah laki...5 dulang balas 7 oleh kami..

 selamt bertunang ye Yo...ingat, time bertunang ni banyak dugaan...banyak2 bersabar lah ye...he hehe

 sorang dah di pinang orang...tinggal lagi 2 kat umah tu..

ni adik2 aku yg bingsu2 lah ni..hat baju hijau tengah dok buat Diplomat kat TATI..dia ni paling kamcing dgn aku...dulu time aku nak kahwin, punyalah dia tak suka cik abang aku ni...sampai menangis2 marah kat cik abang aku...aku pun tak faham...pastu jumpa diary dia, masa tu baru umur 10 tahun...tengah nak suntikan..giles banyak dia tulis pasal tak suka aku nak kahwin sebab nanti impian dia nak duduk dgan aku, nak holiday dgn aku, nak round the world dgn aku..semua akan hancur sbb nanti aku nak kahwin..pasal tu menyampah sangat dgn suami aku pasal dah pecahkan angan2 dia...haha ha ha...takpe dik, hang cepat2 kerja, pastu nanti kita gi seoul ye...hang tolong belanja flight along ye...:)

satu lagi adik aku ni memang sempoi giles....punya sempoi sampai kan masa SPM, dia boleh lupa dia ada paper fizik...nasib baiklah kawan dia dtg umah sebelum ke sekolah..tengok dia tak bangun lagi...mak aku punyalah rasa nak lingan dia pasal dia sesuka hati kata paper dah habis semua..rupanye ada lagi 1 paper tu...sabar jelah...aku pun hairan camne dia boleh lulus paper tu..giles malas belajar ni...ni pun, dah pesan siap2 jangan paksa dia sambung degree...boleh????...

ni gambar keseluruhan pelamin...tapi tersenget pulak dah...aku dah try betulkan, pastu senget balik..apa tak kena, tak taulah...:(

3 comments:

Queenie said...

cantik warna warni dalam majlis tu.. bantal love to comelnya...bila masa marie ada time nak bercross stitch tu marie? awak kan sibuk kerja, balik nak masak lagi... kagum la..

Uncle Lee said...

Hi Marie, ha ha, how you doin'? Ha ha, you worried your kids masuk those not good sites. Ya, you have to take certain precautions re the Internet.
You can also put a block so they cannot access those bad sites.

I enjoyed looking thru the pics here. Very beautiful bride....They picked a good time to get engaged too.
How's work? Busy?
I've been busy here, but clearing snow and ice off my car. As well kena temp jatuh to -24'c. Betul sejuk tu! Kalau siapa pakai dentures, tentu jatuh, ha ha...
I masuk my car in the morning, my teeth chatter in less than a minute.

You keep well Marie....simpan satu lagu dalam hati.
Lee.

Hazlina said...

Salam

Sis saya nk tanye lace murah tu kaat mana ea...tq

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...