Tuesday, November 19, 2013

Sambal Ayam Penyet

Aku memang pengemar sungguh sungguh ayam penyet tetel..yg dulu kat tepi petronas seksyen 4 bangi, pastu pindah ke deret kedai kat Hentian Kajang tu...sebelah kedai butik Roco ke namanye...memang dari jalan besar tu namalah kedai tu..pastu dah tutup jugak..

and dia pindah ke Seksyen 3, belakang petronas yg ada 7-eleven tuh...tp lately ni sejak lepas raya tu, aku tengok asyik tutup jugak...

and suka sangat ayam penyet dia sebab sambal dia yg marvelos meletup berdetum lah...mmg aku ketagih dgn sambal dia tuh...

nasib baiklah Cik Tem pandai agak2 bahan2 apa yg digunakan dlm sambal tu...dia ni terror sikit lidah nak rasa apa yg masuk dlm sesuatu masakan tu dgn merasa masakan tu je...aku idoklah reti..aku tau lah dia pakai bawang and tomato sbb nampak benda tu dlm sambal..tp yg lain aku tak taulah..

and cik tem pun try lah buat kat umah..bawak ke opis...walahweh...memang sebijik lah...apa lagi...time utk membuat stok utk rumah den lah..



soory gambar tersenget lah pulak...penat dah save suruh tegak, tak menjadi jugak...

aku buat banyak2 and bubuh dlm bekas kuih raya..ingat bolehlah tahan 2 minggu ke...sekali, seminggu aje dah langsai...cik abang pun suka jugak sambal ni...makan dgn ikan goreng ke, ayam goreng ke, nasi panas and kicap atas nasi...langsai 2 pinggan...dah tu bila ada sambal ni, memang senang lagi memasak sbb tak yah buat kuah2 punya lauk...dia nanti tak ngam pulak..dia mmg ngam makan kering2 dgn ulam fresh jah...

ni aku share resipi ye..

bahan-bahannye adalah:

cili api...bubuhlah banyak2 supaya menyengat sambal korang..

cili merah...tak nyah banyak sangat..5-6 biji dah..

bawang besar - ambik banyak dlm 5-6 biji (patutnye pakai yg merah tu, bukan bawang holland..tp kat umah aku ada bawang hollang je, so aku belasah aje lah...)

tomato dlm 3-4 biji..

gula melaka...1 ketui (ikutlah kalu nak manis lagi, tambahlah gula melaka)

belacan sikit...

air limau kasturi - 3 biji

Cara dan kaedahnye:

semua bahan tu korang potong dadu or potong kecik2..yg cili padi tu taknyah  potong kecik2, potong 2 cukup...

pastu tumis semua dlm kuali sampai lembik..

pastu tumbuklah dlm lesung..tos dulu minyaknye sebelum tumbuk..kot tidak merenciklah satu dapur kan...tp part ni y hazab sikit lah...pijor jugaklah tangan..anda jugak dinasihatkan memakai apron ye sbb memang akan terpercik jugaklah..

tumbuk sekali dgn gula melaka dan belacan yg telah dibakar...

and last bubuh air limau kasturi dlm tu...

gaul dan simpan...

Korang try lah ye...kalau tak sedap, tak tau ye...he he he..

and masa kenduri kahwin adik aku hari tu...aku gigih jgk nak buat sambal ni untuk makan kenduri..jemputan lebih kurang 1000 orang..

mak aku kata buat sambal belacan blender aje lah..senang dan cepat..

oh tidak...aku kata nak buat sambal ni jugak..lain lah sikit kan..asyik sambal belacan aje...

hasilnye...seharian jugaklah dok memotong, mengoreng dan menumbuk sambal ni...pasal aku pakai kuali biasa aje, so kena goreng banyak kali jugaklah...dah lah proses mengoreng tu lama lah jugak nak tunggu cabai and bawang tu lembik..

nasib baik kat umah mak aku ada lesung somtam, adik aku punya..


aku ambil gambar dr blog ni... gambar ni size kecik, yg mak aku punya size besar...so senanglah sikit proses menumbuk sambal and takdelah merencik2 sbb perut lesung ni dlm..aku nak beli lesung tu, adik aku tak kasi sbb dia siap beli dari Thailand lagi tuh...he he he..

lepas ni aku nak cari lesung nih...sapa yg tau mana nak dpt kat area Selangor/Nilai ni...sila2 lah share ye..

and yg paling best...ramai yg suka sambal aku (edisi masuk lif, tekan butang tingkat paling tinggi..he he he)... makcik2 aku siap suruh bungkus nak bawak balik lagi...cuma silap sikit sambal hari tu, terlalu pedas pulak..berpeluh2 tetamu makan sambal...he he he

4 comments:

Pizli Mat Wazip said...

Menarik2... Saya pun gila sambal ayam penyet. Tapi Wong Solo punyalah.. Nanti ada masa saya cuba kut sama sedap.

CA said...

Yesss Marie..sambal cenggini memang behh.sokmo buat..panggil sambal belacan goreng...maid yg ajar..pernah bawak g opis...bersusun pakat nak wesepi...padahal dah lama ada kat pondok I....dah wase bawu tau sedappp...

Your sambal guwe tak wase pun guwe tau sedappp!

MOKCIK AZWA said...

Salam Marie..waaa..tengkiu tengkiu for the resepi, nanti nak terai test ni sebab kat rumah azwa berlambak cili padi hasil air tangan cik abe..

Uncle Lee said...

Hello Marie, just dropped to say hello.
To say Uncle Lee tupup kedai.
No need reply this.
But just to show I remember you.
Your friend,
Lee.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...