Tuesday, June 21, 2011

Aku anak jati terengganu

aku dengan bangganye mengistiharkan diri sebagai anak jati terengganu...ha ha ha..

sebab aku dah berjaya memasak nasi dagang...yahooooooo....suka oooo...

aku masak yang versi authentic terengganu punya tau..kuah original gulai nasi dagang...sukanye....

akhirnye before aku mencecah 40 tahun, aku berjaya jugak belajar masakan ni...

terima kasihlah pada Cik Puan Wan Rohana utk demo dan ilmu yang diberikan....

kebetulan, dia dtg umah aku mengambil si Nadia yg sakit 3 minggu lepas..dan c.abg aku request nak nasi dagang...cik abang aku memang banyak mengada-ngada dgn Cik Puan ni...kah..kah..kah...kakak kesayangan dia kan...dan cik puan ni pulak, memang pantang lah cik abang aku request makanan kat dia kan...so jadinye, dibawaknye semua bahan rempah dan beras nasi dagang dr kampung nun dtg ke Nilai..

dan hasil mengada-ngada suami aku tu, makanye dptlah aku belajar nasi dagang ni...penat weeehhh nak buat kuah gulai tu..kemain lah lamanye..nasib baik buat banyak, so berbaloi..siap aku boleh simpan lagi baki tu masuk dlm freezer...

tu yg weekend lepas, si Nadia dtg umah..so ada pembantu..makanye aku try buat lagi sekali nasi dagang ni..gulai aku reheat aje yg balance 3 minggu lepas tu..still ok sebab dah frozen kan...

dan hasilnye....
 
                                                nasi dagang tersebut...suka hati sgt tau...

 gedabak kan cili hijau tu....ada cili padi sebenarnya tp dah tak banyak..so bila aku reheat kuah gulai tu, aku tambah ajelah cili hijo ni sbb itu ajelah yg ada kat umah aku time tu..

makan dgn cendol homemade..tang yg santan dan air gula melaka aje homemade ye..yg santan tu, ready made punya lah..
sila..sila...

4 comments:

pizli said...

Kalau sudi nanti sharelah recipe dan yang penting bagitau kat mana nak cari beras nasi dagang tu hehehe.. Saya memang minat nasi dagang tapi makan dengan ayam percik so biasa peniaga tu akan kutuk saya sebab mix lauk yang tak kena, ambik lauk nasi kerabu. Yang sebenarnya saya sukakan nasi tu..

marie said...

Ok pizli..no hal, boleh aje share resepi nye...tp kena tunggu buat lagi sekali..senang boleh ambik gamabr step by step..

oh ye...beras tu, guna beras pulut dgn beras biasa kita makan tu aje..nisbah dia 1:4..1 bhgn beras pulut, 4 bahagian beras biasa...campurkan aje..

nnt kita buat entry step by step pulak ye..

tem said...

teringinnyaaaaaaaaaaaaa... bila kak kelas memasak? saya provide sume barang... masak je kat umah akak.. ape kata? hahahaha

tak sabar dah ni.. ala tapi tade rempah :(

marie said...

cik tem..hang jangan risau...rempah ada lagi sepaket tu...beras semua ada lagi...(pakai beras biasa aje dgn beras pulut)..hang set time aje bila nak ke Nilai...ha ha ha

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...