Wednesday, June 8, 2011

Bila mak aku buat surprise....

2 tahun lepas...aku main-mainkan dia...yg aku tak boleh balik raya...sebab laki aku kena kerja..masa tu raya haji...

wahhh..dah sedih dah hati mak aku..yelah, mana pernah aku tak balik raya (kecuali time student dulu...)...dia dah pujuk2 suruh aku dan anak-anak ajelah balik, biar laki aku kerja...siap sanggup suruh abah aku dtg ambik kitaorang kat Nilai ni..

tup-tup..jam 2 pagi tu, aku ketuk pintu umah dia kan...ha ha ha...kemain seronok lagi dia..walau dia kata..ish...pandai ye main tipu-tipu cam tu...

dan hari jumaat hari tu (yang aku cuti tu sebab nanny anak aku holiday ke KB)...

nasib baik aku rasa malas tul nak kuar rumah..cuaca dah lah panas...so aku stay aje kat umah...

alih-alih mak aku tepon...tanya aku cuti ke?..camne nak ambik adik aku balik ke KL sbb dia naik bas ke putrajaya..

"takpe...nanti along kuar balik ptg nanti..ambik dia kat sana..."

aku call adik aku kul 12 lebih cam tu, nak tanya dah sampai mana..call hp adik aku..mak aku yg jawab..

"aik..mama ikut sekali ke..tadi kata tak ikut jaja.."

"hai..ingat dia aje ke boleh mainkan orang...kita pun boleh jugak...ha ha ha.." "mama dah on the way ke sana ni...dtg dgn abah..naik keta.."

oooo..balas dendam ye...

tp nasib baiklah aku tau awal..sebab aku dah plan tak masak hari tu...makan sandwich aje...menganggau jap aku ke Tesco, cari sayur...buat nasi ayam ye...senang and cepat...

tapi best jugak ooo..org tipu surprise cam ni...

8 comments:

pizli said...

Siap naik kereta lagi tu. Betul-betul plan hehehe..

Anonymous said...

Marie.nah tu lah yang Uncle slalu kata kami orang tua2 ni pun ada perasaan rindu tau....tentu Marie rasa seronok dapat bersama ibu dan ayah dan sungguh bertuah dapat masak untuk mereka,bertadah syukur pada illahi dan berdoa agar murah rezeki dan sihat slalu tentunya doa mereka buat Marie insyaallah.dari uncle AL dan Auntie Ina.

marie said...

pizli..tu lah..depa mmg dah plan nak dtg cuma tak bagitau..kekonon nak surprise, bila saya balik kerja, depa dah sampai Nilai...he he he..tp syok yahooo...

marie said...

Uncle Al..betullah...jadi mak ni, sampai bila-bila pun rindu kat anak-anak dia...

dan satu lagi kan Uncle..kita anak-2 mmg sentiasa rindu air tangan mak tp mak ayah pun, sesekali nak rasa jugak air tangan anak2 depa kan....nasib baik nasi ayam saya menjadi hari tu...suka hati...

Salam utk Auntie Ina yg cantik ye..

Anonymous said...

Marie,uncle tilek punya tilek gan crystal ball dan dapat tahu yang lepas cuti Marie banyak kena catch up kerja opis,betul tak,tapi relax aje semua akan beres as you are a very capable person,salam dari Uncle di penang.

marie said...

wah..Uncle Al ada magic crystal ball ke...no wonder no need iphone teleconf dgn Lee kat toronto...rupanye tilik dlm bola kristal je..

kerja ni biasalah Uncle..bak kata orang lah, selagi tak pencen, selagi tu lah ada fail masuk atas meja kan..ha ha ha..nanti pencen, maybe masuk fail lain pulak...kih kih kih..

tapi I am really look foward for the next general election sbb biasa time election tu, saya agak free..plan to ambik cuti 1 week ke..kalau ada rezeki lebih, boleh jalan2 ke Penang..hi hi hi..

Ok Uncle..salam dari saya utk uncle dan auntie..

p/s: saya pasrahlah dgn pantun..tak reti sangat..terrorlah tgk uncle, Lee and cat in sydney tu berpantun..cayalah..

Uncle Lee said...

Hi Marie, I am really fascinated with your new style bahasa, and that 'tepon' instead of telephone, ha ha.
Holy Smoke! Bila saya balek kampong one day, and I speak Malay, everyone will think I'm from another planet, ha ha.

You sure can play tricks too, huh? Made your mom lintang pukang, ha ha.
Anyway, nothing like having some laughs.
Have fun and keep well. Lee.

marie said...

Lee...kalau u balik kampung, cakap Melayu versi before merdeka kan..mesti orang ingat, u ni pelakon filem ke..filem-filem lama P.ramlee...he he he...not to worrylah Lee, I am sure ramai yg suka dengar cara u cakap Melayu sebab dah jadi exotic dah slang bahasa u...mesti orang suka dengar ye...

Lee..i punya gurau takde ganas and sadis cam u tau...u baling ular oooo..lepas iguana oooo..lepas katak ha ha ha..u mmg master of trick lah..i pun dah tertipu april fool dgn u...hish..camne i boleh terkantoi tu...:(

Ok Lee...see u again

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...