Tuesday, June 21, 2011

Fish n Chips tak jadi..

ni pun gambar 2 minggu lepas ni...(rajin aku masuk gambar food hari ni sbb baru transfer picture ke computer....)

masa tu aku teringin nak makan fish n chip tp suami aku nak makan nasi briyani arab lah pulak...tp sebab aku masa tu aku kasi chancelah kat dia, so makan jelah kebab kat kedai arab tu...kedai biasalah kat putrajaya ni...mr kebab tu...

tp sebab tekak nak jugak fish n chip ni kan..so sudahnye aku gorenglah sendiri..buat batter tu sendiri...tp cam tak jadilah...dia tak jadi ranggup gitu..maybe tersilap sukatan gandum dan tepung beras kot..tulah bahana bila asyik main agak-agak je...kdg jadi, kdg tak jadi..kira ikut nasib ajelah..

and nasib kali ni tak baik sangat...tapi bolehlah utk makan sendiri..kalau jual ni, confirmlah customer tu tak dtg dah kedai aku...waaaa!!!




tu kaler gelap sikit tu sbb aku goreng 2 kali .. kekonon nak kasi garing lah..tapi tak jugak garing-garing...sedih oooo..

5 comments:

Anonymous said...

Marie, cian nya fish and chips tak menjadi tapi tak pe try Auntie nya resipi kut2 menjadi anyway nak lepas gian try it out ok
Ingredients
Vegetable oil, for deep frying
3 large potatoes
2 cups rice flour
1 tablespoon baking powder
3 teaspoons salt, plus more for seasoning
1/2 teaspoon freshly ground black pepper, plus more for seasoning
1 (12-ounce) can soda water
1 large egg, lightly beaten
2 (8-ounce) cod or haddock tak pun Dory fish fillets, cut in 1/2 on an angle
1/2 cup rice flour, for dredging
Malt vinegar, for serving
Directions
Heat 3 inches of the oil in a deep fryer to 325 degrees F. Alternatively, use a deep heavy skillet.

Peel the potatoes and cut them into chips (that is, fries) about the size of your index finger. Put the potatoes in a fryer basket and lower into the oil. Fry the chips for 2 to 3 minutes; they should not be crisp or fully cooked at this point. Remove the chips to a paper towel-lined platter to drain.

Crank the oil temperature up to 375 degrees F. In a large mixing bowl, combine the flour, baking powder, salt and pepper. Combine soda water and egg and pour into the flour mixture. Whisk to a smooth batter. Spread the rice flour on a plate. Dredge the fish pieces in the rice flour and then dip them into the batter, letting the excess drip off.

Put the chips in the bottom of the fryer basket and carefully submerge in the hot oil. Carefully lower the battered fish into the bubbling oil on top of the chips. Fry the fish and chips for 4 to 5 minutes until crispy and brown. Remove the basket and drain the fish and chips on paper towels; season lightly with salt. Serve wrapped in a newspaper cone with malt vinegar and/or tartar sauce.
aiseh macam real aje uncle ni hahahahaha,but try it out anyway kut2 lah sedap tapi uncle like it tu yang sekarang ni dah put on weight tapi tak pe lah we only live but once evrything in moderation is ok betul tak?tapi kalu pasal demo kat KJHI/OWC tu kena consistent, arahahahahahaha...
fr AL MAL.

MOKCIK AZWA said...

Salam Marie,

mokcik minta kebenaran masukkan Marie dlm frenlist mokcik ya..

amboi Al siap bagi resepi la Marie.. ok mokcik pun nak copu paste resepi Al tu nak cuba terai test sama ada menjadi tak...kalau menjadi memang isteri taat la jawabnya hehehhe

Me too, so fond of fish n chips.. masa muda2 dulu, kalau pi outstation tak de makanan lain fish n chips sajork la yang nak diorder hehehe..

Kalau dah siap Marie masak nanti ketuk pintu rumah mokcik ya.. :)

marie said...

Uncle Al...tengok resepi auntie ni..mmg dah terbayang-bayang mesti sedap ni..ala-ala fish n chip kat london ni sbb betul2 pakai chip, bukan fries cam kan mesia ni...

saya akan cuba jugak resepi ni..walau menggunakan dory aje..haddock tak pernah jumpa pulak kat sini...ermmm sedapnye..dah telan air liur dah ni...

thank Uncle Al sbb share resepi auntie ni..and special tq for auntie too...

marie said...

Mokcik azwa....no problem..i pun nak letak link mokcik azwa jugak...

mokcik azwa..saya rasa dlm kes kita dgn Uncle Al dan auntie ina kan..ibarat nye..kawan u, kawan i, so resepi u, resepi i jugak lah..:) sila..sila...auntie pun sure tak kisah punya...

adush...saya dah drooling air liur dah ni terbyg kan fish n chip ala-ala london tuh..

Uncle Lee said...

Hi Marie, I have always loved fish and chips, as well ikan goreng sumbat chillie.
When in Englad old days selalu makan fish and chips for lunch ke dinner, wrapped in that New of The World. Sedap best dan wangi pun with their malt vinegar.
That Al recipe looks good.
Lee.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...