Friday, June 17, 2011

sardin puff..puff...

takde benda menarik yg nak diupdate...selain rutin harian aje...balik-balik aku gaduh dgn adam...ha ha ha ...

hari tu..weekend lepas aku dah try buat tp aku snap gambar dgn kamera and aku malaslah nak upload ke computer...

semalam sebab aku EL kat umah, petang tu aku buat lagi..kali ni aku snap dgn kamera tepon aje...senang dan cepat...aku boleh upload sambil-sambil charge tepon...skrg aku kalau nak charge tepon, kena through computer sbb charger tepon aku rosak...tp sbb dia rosak time-time tengah bulan kan, banyak lagi bajet lain aku nak fikir, nak tunggu sampai akhir bulan ni...

ok balik ke cerita puff aku...aku ni suka jugak beli benda alah ni kat tesco, rm1 satu..tapi sebenarnya aku tau je pun membuat nye...senang aje pun buatnya...

 ni yang baru kuar oven..makan panas2 sedap oooo...ranggup ranggup crunchy gitu....

dah ngap dah separuh..nampak tak serdak-serdak tu...itu bukti yg puff aku ni ranggup tau...

oklah..sebab aku baik hati hari ni..aku share lah resepi dia...

Bahan-bahan Inti:

Sardine 1 tin kecik..kalau nak buat banyak, guna tin besar..(Uncle Al boleh buat spare for emergency ni...)

bawang holland 1 biji..hiris halus (kalau takde holland mari, yang India pun bolehlah..janji ada bawang..)

bawang putih 2 ulas...crash aje ala2 jamie oliver tu..or kalau nak rasa seksi sikit, ala-ala niggela lawson...

Cara buat bahan inti:

Tumis aje bawang holland and bawang putih tu..pastu masuk sardin..pastu hancurkan sardin dlm kuali tu..(ni versi aku malas lah..)

Kalau rajin, boleh hancurkan dulu sardin tu before masuk dlm kuali...

ok..now inti dah ready...so acara seterusnya buat puff tu...

Bahan utk puff:

cari benda alah ni...




























hah..kenal kan...

dah tu..boleh agak dah kan camne nak buatnye...

roti paratha tu, potong dua..dia jadi half moon kan..

pastu letak isi kat bhgn quarter tu..lipat dua..and ambik garfu, penyek2 kat tepi tu..ala-ala klim karipap versi puff lah ye...

bakar suhu tinggi...20-25 minit...sedia di makan dgn teh o panas...

senang kan..kalau rajin sikit cam aku rajin sikit hari tu, aku buat habis sepaket tu, tapi baki tu aku frozen kan...kang petang nnt, balik opis, boleh bakar aje..

dan aku mmg suka kuih2 yg senang cam ni..tak yah nak singsing lengan menguli oooo..lagipun, sampai skrg aku tak tau camne org buat puff tu...

nasib baik ada benda instant ni..satu family aku suka makan (tapi apa yang family aku tak suka makan ye...ha ha ha....)

ok..selamat mencuba...(aku rasa ramai dah tau benda alah ni...ha ha ha ...)

10 comments:

pizli said...

Karipap sardin adalah antara makanan yang paling sedap di dunia. Kalau jenis rangup2 tu makan 10 bijik pun tak sedar.

Faryna said...

long live instant puff! buat cinammon punye pon sedapppp :D

next time akak try buat yg inti chicken mushroom ala2 pie tu.. pastu letak sikit cheese ngan black pepper.. nescaya menjilat jari..

bila nak buat? saya nak dtg ni.. hehehe

Anonymous said...

Marie,nampak best mesti best punya,Uncle AL nak cipta puff baru nak beri nama OWC curry puffs.Auntie kata hah bagus tu kalau makan kat garage tidoq dalam kreta,pasti kenyang sampai pagi,tak yah maggi mee,hehehehehe salam dari Penang.Oh ya jangan gaduh2 gan anak ok relax aje all will be well next minute.

marie said...

pizli..karipap sardin memang best lah..paling best lah..nak2 tambah dgn isi kentang..nyum..nyum

marie said...

faryna..pastu boleh buh dlm mangkuk kecik kan..pastu cover dgn instant paratha ni kan...wah..dah jadi cam pie in the mug tu...u telah memberi idea yang semakin canggih utk akak pelbagaikan kegunaan instant ni..you rock lah dear..

weh..you nak makan puff ni kat Nilai, u masuk tol kajang tu..u hello2 lah akak...confirm hang sampai boleh siap terhidang dah...:)

marie said...

ha ha ha Uncle...ni kalau saya and auntie bukak booth puff OWC kat depan club tu, sambil2 tunggu uncle habis bagi lecture kat situ..rasa-rasanye laku ni...

ha ha ha..tidur garage bertemankan curry puff OWC and teh o panas..sedap jugak tu..tapi takut banyak kena gigit nyamuk aje...

and thanks uncle for the kind reminder...kena guna taktik lain kot dgn adam ni

Anonymous said...

Satu lagi, kerja mudah yang selalu saya buat, gulungkan inti tu dengan kulit popia segera, lepas tu frozenkan. Bila nak makan atau ada tetamu, ovenkan atau goreng kejap, taraaa..dah siap. Tapi intinya sedap tambah kentang, daun sup dan pedas sikit.

marie said...

hai anony....thanks for the tip...sedap jugak tu..ala2 cam murtabak mini kan...boleh saya cuba sbb saya mmg sukalah kuih-kuih simple2 cam ni...senang nak buat, sedap dimakan..ha ha ha

Uncle Lee said...

Hi Maries, waa, tengok tu sardine curry puff sedap best! Saya agak2 empat keping boleh jadi juga sama saya, ha ha.
Tetapi kalau isteri naik angin, makan sardine roti sahajah,....

Unless isteri join tu OWC, dapat makan bagu menu, arhaaaa ha ha....
You stay easy, ya....have a great week.
Sekarang da miniskirt weather, so dapat la exercise mata.....
Lee.

marie said...

ha ha ha Lee...u pun tengah cari resepi-resepi alternatif utk sardin ke...penangan OWC ke ni..Uncle Al tengah prepare dgn tv hitam putih 14 inci tu..ha ha ha...

I knowlah u joke..joke tu..u and Uncle Al takde masalah OWC ke apa ke kan..skrg ni kan tgh sibuk dgn KSJHI kan...ha ha ha...

See u...Lee...sandwich sardin sedap tau...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...