Friday, July 29, 2011

hari ni hari jadi aku

pejam celik pejam celik....wah...hari ni genaplah 37 tahun aku menghirup udara kat dunia ni...dan 2 hari lepas (27.7.2011) genaplah 38 tahun perkahwinan mak ayah aku...kiranye aku ni lahir genap setahun lah depa kahwin....

dan lagi aku ni bukanlah baik sgt...hari-hari dok buat dosa...yg dosa-dosa silam tu pun banyak jugak...ish ish ish...mcm2 hal lah aku ni....

banyak lagi yg perlu diperbetulkan...banyak sgt....

tapi dalam aku dok buat dosa ni..sentiasa jugak aku terpikir bilalah aku nak sampai ke Mekah ni...dah lama dah kerja ni, tak reti2 nak menabung utk ke Mekah ke, habis cikai pun buat umrah ke...

dan lately ni, mmg aku rasa terharu semacam aje bila tengok gambar Kaabah or bile dengar kawan-kawan nak pi Mekah....aku nak merasa cam ne orang selalu kata rasa syahdu beribadat di sana, di mana kita tinggalkan sekejap hal dunia...boleh beribadat betul-betul..

sebenarnya boleh aje kita beribadat sungguh-sungguh kat rumah or di mana2 sahaja..tapi tulah, mcm org tengok bola, tengok kat rumah depan tv, pasti tak sama feel dia tengok kat stadium, berhimpit-himpit, panas, peluh meleleh....sorakan pasti lebih bergema dari kau sorak sorang2 depan tv dan lepas tu kau dengar pulak teriakan lain..."Bang, senyap sikit...org nak tidur ni..esok kerja ni.."..dari isteri kau yg mmg bukan kaki bola...he he he...

hah..cam tu lah yg aku teringinnnn sgt nak rasa..teringin nak rasa duk sembahyang kat depan arah kiblat kita selama ni...teringin nak sembahyang kat tempat Rasul kita pernah sembahyang...teringin nak hidu bau harum Hajar Azwad.... teringin hendak berdoa di Jabal Thur, Jabal Rahmah, Jabal Nur...mcm-macamlah lagi yg aku teringin nak tengok dan buat kat sana...

dulu bila aku dengar-dengar cerita pasal mcm2 hal terjadi kat orang-orang yang pi Mekah ni..cam aada yg tak nampak Kaabah lah, ada yg sesat lah, ada yg kena penampar lah, ada yg kaki bengkak lah..mcm2 cerita menakutkanlah....maybe sebab dosa mereka..mmg aku rasa cuak oooo...aku ni kan banyak dosa kan...aku selalu ingat, ish macam mana kalau aku pi sana, tup-tup aku tak nampak pun Kaabah tu..tak ke haru biru aku...mmg pitam betullah aku nanti..

tapi bila aku cerita kemusykilan hati aku tu kat akak opis aku yang lebih berilmu agama dari aku ni..dia kata, kenapa aku nak takut...kalau benda2 cam tu terjadi kat aku pun, sekurang-kurangnya Allah dah bagi peringatan awal kat aku...dan ambillah ia sebagai satu teguran utk aku menjadi insan yang lebih baik...ish..betui jugak kan...kdg kita tau kita buat salah...tapi sebab orang tak tegur, selagi tu lah kita pun terus buat salah...

yes...skrg ni mmg aku rasa teringin sangat nak ke sana....


semoga dipanjangkan umur kami dan dimurahkan rezeki kami utk menjadi tetamuNya...Amin...

10 comments:

pizli said...

Happy Birthday ye..

Anonymous said...

Marie Happy Birthday moga Allah Swt murahkan rezeki Tengok email dr Uncle Auntie Penang

marie said...

thanks pizli...

marie said...

thanks uncle..dah baca dah email uncle...he he he

Uncle Lee said...

Hi Marie,
Telah berlabur tirai Syaaban menjelma pula Ramadhan.
Saya ucapkan moga berjaya menunaikan puasa dengan Jayanya.
My best regards.
Lee.

MOKCIK AZWA said...

Happy birthday Marie, and all the best wishes in the world to you!!

Selamat berpuasa Marie

shahhana said...

happy belated birthday. kak, jomla wat bisnes same2. InsyaAllah sempat kite g umrah same2 ujung tahun ni :)

marie said...

wah Lee...so impress dgn pantun/peribahasa u ni...terror tul dgn ayat berlabur..actually it is berlabuh...anyway Lee...tq for the wish...

marie said...

hai Azwa...terima kasih...tambah lagi dah setahun..tak lama lagi nak join 40s club...tp tu lah, makin umur banyak, makin banyak minit nak ambik at uncle Al club tu..ha ha ha

marie said...

salam hana...tq for the wishes..

hana jomlah ajak akak buat bisnes makanan...laju sikit kot akak sbb dah try bisnes yg hana buat tu, tp tak jalan..he he he....tp akak doakan hana berjaya...bisnes ni kena tahan dugaan dan tak putus asa..akak ni part tu yg tak tahan tu, tu yg fail aje bisnes..he he he

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...