Friday, July 15, 2011

kak nita...

sapa yg tak kenal Anita Sarawak atau Kak Nita....seantero Malaysia kenal dia kan...




aku sebenarnya suka dengar lagu-lagu kak Nita ni..suka dengar suara dia....

kak nita ni kuat berjenaka and kalau korang dengar lagu dia pun, pasti ada selit nasihat dlm jenaka dia....

antara lagu kak nita yang aku suka adalah lagu nogori ni...Ayam Den Lapeh

aku suka dengar sebab sedap sgt kedengaran kat telinga aku ni, setiap sebutan perkataan Kak Nita tu...jelas tau sebutannya...

kalau dia sebut RRRRR...memang bunyi dia RRRRR...kalau sebut S, jelas bunyi S dia...aku suka sangat dengar setiap bait perkataan dia...

and ni lirik lagu ayam den lapeh tu....


Luruihlah jalan payakumbuah
Babelok jalan kayu jati
Dima ati indak karusuah
Ayam den lapeh ai ai
Ayam den lapeh


Mendaki jalan padangsikek
Basimpang jalan ka biaro
Di ma ati indak kamaupek
Awak takicuah ai ai
Ayam den lapeh

Sikucapang sikucapeh
Saikua tabang saikua lapeh
Tabanglah juo nan karimbo
Oilah malang juo

Pagaruyuang batusangka
Tampek bajalan urang baso
Duduak tamanuang tiok sabanta
Oi takana juo ai ai
Ayam den lapeh

 p/s: lagi satu, aku respek kat cara dia jaga kesihatan dia..stamina dia, mak aiii..kalah aku ni...mesti dia exercise hari-hari and jaga diet kan..

8 comments:

MOKCIK AZWA said...

Salam Marie..patutlah bila dengar lagu ni rasa macam tak berapa nak faham..ropenya dalam loghat Nogori yer..Mokcik pun suka dengan lagu nie.. dan kagum dgn cara Kak Nita menjaga aset2nya huhuhu..

Anonymous said...

Marie,dah suspect dah Marie mesti pandai nyanyi,ni mesti dalam kreta to/from opis nyanyi sepanjang jalan kenangan hehehehehe,memang Uncle pun suka gan ANITA,lagu dia and sebutan lyrics memang ada kelas ni satu lagi lagu dia best punya LODEH MAK LODEH.....LYRICS

Lodeh hai mak lodeh
Lodeh anak Pak Salleh
Cucu Osman Janggut
Kaki untut hingus meleleh

Boleh cik abang boleh
Tolak sampai boleh
Datuk sampai semput
Lemah lutut kaki letih

Lodeh hai abang lodeh
Lodeh anak Pak Salleh
Pakai baju labuh
Seluar longgar hampir terlondeh

Boleh atau tak boleh
Jangan dalih dalih
Tunggu buah tak jatuh
Lutut lenguh kaki letih

syiok skali dengar lagu2 dia hah Auntie dah mula gelek tu KAT DAPUR tengah masak asam pedas ala Melaka,hehehehehe. AL MAL.

marie said...

Azwa, I pun tak faham sgt sebenarnya apa yg dia cakap tu tp sebutan dia jelas kan...cuma tak tau maksud...and Azwa, yes..i wonder lah apa petua dia utk kekalkan aset dan stamina dia...cayalah dia kan..

marie said...

Uncle...auntie tu gelek, gelek jugak dia...jgn sampai kuah asam pedas hangit dah...ha ha ha...ada makna tu auntie gelek, gelek tu....dia nak manjah tu!!!! pandai auntie pasang strategi ye...ha ha ha...uncle dah pack luggage ke?

and yes, lagu yg uncle kasi ni pun sedap sgt...saya suka lagu-lagu jenaka dia, pasti ada message sebenarnya...

Uncle Lee said...

Hi Marie, Yes, she has a lovely singing voice. As well Siput Sarawak. Not to mention tengok them in person boleh lamp post walk into our face, ha ha.
Those were the days of Anita, Saloma......

They must be grandmothers now with beautiful memories.
Lee.

marie said...

yelah Lee....kalau tgk kak nita tu in person, mesti langgar lamp post lah...for me dia tu ada exotic type punya beauty...and suara dia mmg mantops lah...

Anonymous said...

Marie,YOU THINK OF THE CUTEST WORDS TO EXPRESS YOURSELF, Uncle belajar lagi satu new word dari you"MANTOPS" AHAHAHAHA,translate to BM alahai tak berani nak spell out ahahahahahahaha, auntie ROTF LOL fr al mal.

marie said...

ho ho ho...Uncle Al...mantops tu kira lagi meletups dari mantap...ha ha ha...(cannot translate ooo..nanti jadi maksud lain pulak...LOL)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...