Wednesday, May 16, 2012

cerita umrah part 1: Madinah Al Munawarah

mak aiii dah sejuk kedi dah haaa cite aku pi umrah bulan april tu...sabor ajelah...hari tu, bile balik kan aku dan suami demam + batuk + sakit urat segala mak nenek lah...tu yg lambat nak bercerita, mood nak upload gambar pun takde...dah lah, bila check kamera, mak aiii dekat 700 keping gambar suami aku ambik hah....tapi banyak yang gamabr lebih kurang sama aje hah...gamaknye dia klik klik klik aje kot..

oh ye...kalau pi sana utk umrah ni, sebab kita pi bukan lama kan, 12 hari aje...so tak yahlah nak bawak kamera besar gedabak DSLR tu..bawaklah compact kamera or kalau yg ada phone canggih2 tu, boleh pakai hp aje...kat sana memang aku tak nampaklah orang yang bawak DSLR nih...dan kerana kan nak cari memory card kamera compact second hand yang kami beli tu hari, hampir separuh hari jugaklah nak jadi yang betul punya...dari nilai ke seremban, lart-last jumpa kat MINES nun...penat weeehhh!!! dah lah flight esok awal2 pagi kul 7 dah kena ada kat airport...

ok...sebenarnya pada diri aku dan suami lah, perasan sebelum pergi tu lagi teruklah pada kami..sebab sentiasa rasa berdebar-debar akan nasib kami di sana kan...banyaklah jugak buku-buku pasal umrah, ziara, sejarah mekah dan madinah, buku-buku agama pasal haji dan umrah etc etc yang kami baca...

sejak dari mendaftar utk umrah tu, memang aku tak dapat nafikan betapa berceramuk perasaan aku...antara rasa tak sabar hendak ke sana dengan rasa takut akan dosa-dosa kita...uncle Al banyaklah tau kisah gelora jiwa aku sebab dia selalu kena paksa rela jadi tempat aku meluah perasan...he he he..terima kasih Uncle Al..

masa tu, barulah aku nak bukak balik buku solat-solat sunat..cari macam mana nak solat taubat..masa tu baru lah aku nak cuba jadi isteri mithali, tak nak buat dosa dengan suami, kang tak pasal2 aku dapat balasan kat sana nun...banyak keinsafan sebelum pergi tu...especiallnya, this is my first time nak ke sana kan...dengar macam2 cerita, pulak tu suami accident jari hampir putus kat kilang lebih kurang 2 minggu dari tarikh berangkat...mulalah aku dok pikir bukan2...

tapi Allahamdullilah, segala urusan kat sana tu berjalan lancar...seronok sangat bila jejak kaki ke bumi Arab ni...kami sampai di Madinah International Airport...bila first time kuar dari flight tu kan, rasa sayu aje sebab selamat sampai ke bumi Madinah, tempat kesayangan Nabi kita kan...pulak tu cuaca kat Madinah tengah sejuk berangin, suhu 22 degree celcius aje..nyaman, rasa cam autumn je...

ok lepas ni, kira aku cerita ikut gambar lah ye...

 ok..ni time kat airport nih...anak-anak aku syukurlah tak merengek-rengek nak ikut sama..ni first time depa kena tinggal dengan mak ayah lah, kalau tak sebelum ni, kalau aku takde pun, ayah depa ada kat umah...tapi tulah, sedih anak nak berpisah kan...bila aku nak masuk boarding room tu, si Adam dah meleleh air mata...sedih nak kena tinggal tapi dia tak pulak kata tak nak kasi pi ke, cuma menangis peluk aku tak nak lepas aje...maybe sebab kami pun selalu dok cerita kat depa yang kami nak pi Mekah, nak pi tengok umah Allah...so depa kena duduk baik2 dengan tok mi dan tok ayah...

and aku pun selama dok kat sana sentiasa berdoa agar Allah kurangkan rasa rindu aku pada anak-anak aku sehingga boleh menyebabkan terganggu ibadah aku..yelah, aku ni bukannye kaya boleh pi sana tiap-tiap tahun...so harapnye nak gunakan masa yang ada di sana sebaik mungkin utk beribadat...kan kejap2 aku dok ingat kat dema sampai nangis2 cam masa aku pi UK dulu, susah jugak...suami aku lagilah risau sebab dia tak pernah berpisah lama dengan anak2..aku ni dulu time buat Diploma masa masuk kerja gomen ni, 6 bulan jugaklah tinggalkan depa...masa tu depa baru umur setahun..sedih tok sah cakaplah, dah lah anak pertama kan tapi demi sebab nak cepat2 confirm dalam gomen ni, terpaksalah aku berkorban dan depa pun berkorban jugak..balik cerita umrah, syukurlah perasaan rindu itu tak datang..memang aku sentiasa teringat kat depa tapi idaklah sampai mencengkam jiwa kata orang....

and surprisingly...mak cik yang jaga depa kat tempat transit pun kata depa ok sangat sepanjang 2 minggu tu...dulu time aku tinggal pi UK, janganlah pandai-pandai tanya pasal aku kat depa, mulalah berair mata menangis...tapi yang kali ni, bila tanya rindu tak mak ayah...depa kata, tak rindu pun...ha ha ha..tapi aku pun memang doa sangat depa pun tak rindu dendam kat aku dan suami sebab aku takut depa demam aje mcm time aku tinggal dulu...nanti susah hati pulak ayah aku yang dok jaga depa tu...

 ok..ni atas kapal terbang...ruang tempat duduk amatlah sempit tapi masa ni aku tak de masa nak memikirkan luas ke tidak kerusi ni, sebab aku dok banyak2 berselawat..minta Allah permudahkan segalanya, minta ampun dan berdoa banyak2...oh ye, MAS serve nasi beriani utk lunch and scramble egg utk breakfast...aku makan sampai licin sebab aku lapar dan nasi beriani tu sedap sangat...he he he..rezeki jangan tolak kan...

 ok..ni permandangan dari atas kapal ni..ni dah masuk tanah arab dah...kebanyakan muka bumi dia kan padang pasir...go nampak coklat gini lah ..tak menarik langsung tapi inilah bumi kesayangan Nabi kita dan inilah bumi terpilih untuk rumah Allah...

 ok...suami aku takde ambil gambar kat imigresen...sebab takde yang menarik...ni gambar depan hotel kami..memang dekat dengan MAsjid Nabawi...masjid ni Nabi Muhammad s.a.w. yang dirikan bila dia berhijrah ke Madinah dari Mekah...sejarah kenapa Nabi berhijrah tu rasanye boleh rujuk mana2 buku agama, aku takut kan aku cerita tersalah fakta pulak kan...oh ye, itulah pintu masuk aku ke masjid Nabawi, memang setiap kali aku pi, aku akan masuk ikut pintu ni..lepas sembahyang, aku janji dengan suami utk jumpa dia kat pintu masuk ni (yang kotak putih tu) pukul sekian-sekian...Allahamdullilah, aku tak sesat..ada masa, if suami nak stay kat masjid, aku balik sendiri aje ke hotel..tapi lepas aku jalan sorang2 dan ada beberapa pakcik-pakcik arab dok tengok-tengok aku, aku tak berani dah lah..kang tak pasal-pasal aku kena tegur dengan Syeikh kenapa berjalan tanpa mahram kan...tak haru pulak aku yang tak tau berbahasa Arab ni nak menjawab..


 ok..ni tempat makan yang berhampiran masjid..aku suka sangat kari kaki kambing yang jual kat sini, cicah dengan roti arab...sedapnye...sampai hari ni teringat-ingat kat kari kambing tu..

 ni dari depan masjid..masa ni lepas asar, sementara nak menanti Maghrib...selalunya dari asar..kami akan stay aje di masjid sampai isyak...sebab maghrib dengan isyak tu tak lama jarak masanye kan..bolehlah duduk dalam masjid baca Al-Quran or sembahyang sunat...


 tu kat area luar masjid, banyak payung-payung gergasi yang cantik-cantik cam cendawan tu...ramai yang menumpang rehat dan berteduh bawah payung-payung tu...sebab masa ni kat Madinah sejuk dan berangin, ramai yang duduk kat luar masjid...

 ni nak masuk maghrib..tengok yang payung-payung tu semua telah ditutup..kuncup jadi cam tiang-tiang sebatang gitu...

 Jemaah mula masuk ke masjid...



 suasana di dalam masjid...masa ni tak ramai sebab belum masuk waktu..sebab tu seeloknye pi masjid sejam lebih awal or 1/2 jam lebih awal...senang nak dapat saf kat depan..pernah sekali tu aku kuar dari hotel dah azan maghrib, terus aku terpaksa terhimpit-himpit sembahyang kat saf-saf akhir...lepas tu, memang aku sentiasa pi awal...hati pun tenang aje..masjid nabawi ni memang fully aircond and carpeted...karpet dia pulak jenis yang tebal tu...


 gambar semua kat area lelaki sembahyang sebab suami aku yang pegang kamera...jemaah perempuan bila nak masuk masjid, ada polis wanita yang akan check bag, tak dibenarkan bawak masuk kamera or hp bercamera...rak-rak kasut banyak disediakan kat tiang-tiang dalam masjid utk jemaah letak kasut tapi pastikan kasut tersebut di masukkan ke dalam beg plastik dulu ye...

Al-Quran pun banyak disediakan di dalam masjid..ramai yang mewakafkan Al-Quran di sana...
  


 ok..yang ni gambar selepas Isyak....jemaah keluar untuk balik ke hotel atau cari makan malam...Masjid Nabawi ni kita tak boleh duduk dalam masjid sampai ke pagi...ada waktu depa tutup masjid, tak salah aku kul 12 malam rasanye dan depa akan buka semula kul 3 pagi untuk orang-orang yang hendak qiamulail..azan subuh pun 2 kali kat sana...sekali untuk kejutkan orang bangun qiamulail dan sekali untuk menandakan masuk waktu subuh...

aku suka pi masjid awal-awal pagi kul 3 lebih tu sebab suasana dia...ermmm susah nak gambarkan..rasa syahdu aje bila kita sembahyang time tu dan berdoa..memang air mata senang sangat mengalir memohon ampun atas dosa-dosa kita dan memanjatkan doa pada Allah agar diperkenankannya...rasa aku, air mata adalah benda yang paling murah kat sana...memang hati senang tersentuh, sayu, bersyukur, menunduk diri betapa kita ini adalah hambaNya di muka bumi ini....betapa banyak yang telah Dia kasi untuk kita dan betapa patutnya kita bersyukur kepadaNya..

 ok..ini deretan hotel yang betul2 depan masjid Nabawi...tapi dengarnya kesemua ini akan dirobohkan bagi tujuan meluaskan masjid...


 yang gambar 2 ini pulak adalah semasa waktu subuh di sana....payung-payung masih tertutup...alahai, rindunya aku nak ke sana...sambil2 dok menulis ni, terbayang-bayang pulak hari-hari di sana...rindunye....

 ok..ni dalam bas..melalui perkuburan Baqi..perkuburan Baqi ni tempat bersemadi isteri Nabi, Aisyah dan anak-anak Nabi kita, penduduk Madinah, sahabat Nabi...dan dari pembacaan aku, baru aku tau bahawa selepas tiupan sangkakala yang kedua, bila semua manusia dari Nabi Adam dibangkitkan semula, yang mula-mula dibangkitkan adalah Nabi Muhammad s.a.w., kemudian Abu Bakar sahabat baik Nabi, kemudian Umar dan kemudian adalah penghuni perkuburan Baqi ini...boleh baca kat blog ni pasal perkuburan Baqi ni..

kita semua pun diminta untuk berdoa pada ahli perkuburan ini bila melalui kawasan ini...masa kami di sana, perkuburan ini tidak dibuka pada pelawat...rasanye ada waktu-waktu tertentu saya dan hanya lelaki sahaja yang dibenarkan masuk ke dalam kawasan perkuburan..

gambar Madinah...aku pun tak tau kat mana...
 



 Antara masjid yang kami lawati...tak salah aku yang ni adalah Masjid Kiblatain..masjid 2 qiblat..ada kisah kenapa dinamakan sedemikian...tak salah aku, masa Nabi s.a.w. tengah bersembahyang, masa tu qiblat orang Islam adalah ke Baitul Muqadis, and time Nabi kita sembahyang tu, dia dapat wahyu utk bertukar kiblat ke Kaabah....so dalam satu sembahyang tu, mula sembahyang Nabi kita mengadap baitul muqadis, pastu beri salam dah mengadap Kaabah..tu yang jadi nama camtu...

  
 Ini adalah Masjid Quba....masjid pertama yang Nabi S.A.W. bina bila dia berhijrah ke Madinah..

 aku dalam bas....tu nak tayang spek besar yang aku baru beli sehari sebelum berangkat...ustaz pesan suruh cari spek yang besar sebab kat sana cahaya matahari amat terang sebab langit depa takde awan..especially bila di Masjidil Haram, cahaya marmar putih dia memang menyilau mata...tak rugi aku beli spek ni dengan harga RM10 kat Jusco Seremban 2...ha ha ha...cam mata belalang lah pulak....

 ok..yang ni masa ziarah ke Bukit Uhud....kalau baca sejarah Islam, ni tempat berlakunya Perang Uhud yang mana kaum Muslimin kalah tu, sebab pasukan pemanah yang Nabi s.a.w. suruh berjaga kat bukit ni turun menuju ke harta rampasan perang...dalam Perang ini jugaklah bapa saudara Nabi s.a.w., Saidina Hamzah telah terkorban dibunuh oleh hamba yang diupah oleh Hendon yang berdendam dengan Saidina Hamzah kerana membunuh ahli keluarganye (tak salah bapa hendon) semasa perang Badar...Hendon telah merobek dada Saidina Hamzah dan mengambil jantungnya lalu memamahnye..tapi dia tak dapat nak telan jantung itu..Nabi s.a.w. begitu sedih melihat jenazah bapa saudaranya yang telah dicacatkan dan telah menghalalkan darah Hendon...aku baca kat dalam buku yang aku beli tapi tak salah aku, Hendon kemudiannya masuk Islam jugak dan Nabi s.a.w. telah memaafkan dia...Nabi s.a.w. ni memang amatlah pemaaf orangnya hinggakan banyak musuh-musuhnya yang masuk Islam kerana sikap memaafkan musuh yang ada dalam diri Nabi kita...aku pulak?...erm!!!!!


 aku di kawasan bukit uhud ni..



 
 ramai jugak yang memanjat bukit di kawasan pemanah-pemanah ditempatkan semasa Perang Uhud...aku tak panjat pun...sekadar berjalan di kawasan tersebut aje..


Notis amaran yang diletakkan oleh Kerajaan bagi menghindari amalan-amalan khurafat yang tak pernah Nabi s.a.w. buat tapi now ada yang buat...ada dalam beberapa bahasa termasuk bahasa melayu...pagar tu memagari kawasan perkuburan para syuhada yang terkorban semasa perang uhud...sekarang dah dipagar so dah tak boleh masuk ke dalam kawasan kubur...kita disunatkan berdoa pada Saidina Hamzah dan para syuhada di sini..

tapi di Bukit Uhud ni, satu peristiwa yang buat aku dan suami aku menitiskan air mata lagi dan lagi ialah ketika kami menyentuh pagar perkuburan ini...walaupun cuaca panas ketika itu, tetapi perkuburan tersebut amatlah sejuk....amanlah para syuhada di sana, yang nasib kita ni, belumlah tau macam mana...

kisah perang uhud, boleh dapat di banyak buku-buku agama..tapi kalau tak sempat, boleh baca kat sini jugak..



oh ye...ni kasi tau, banyak sangat tong-tong air zam-zam di dalam masjid Nabawi ni...kat luar pulak, ada paip air zam-zam, dibekalkan dari Mekah..kat sana, memang ambil peluang minum air zam-zam banyak-banyak..jangan lupa berdoa bila minum air zam-zam ye....


suasana dalam masjid di ruang terbuka...di kawasan lelaki..

boleh nampak kubah hijau Masjid Nabawi...ni adalah kawasan raudah...tapi di area perempuan tak nampak tempat ni...aku berpeluang berdoa dan bersembahyang di Raudah hanya sekali..sekarang ni Kerajaan Arab Saudi dah mengunakan sistem giliran mengikut negara bagi jemaah perempuan memasuki Raudhah, ini bagi membolehkan kes-kes tolak menolak dan berebut utnuk memasuki Raudah dapat dielakkan...tapi bagi jemaah lelaki, depa boleh memasuki raudah bila-bila masa..jemaah wanita ada masa-masa tertentu dan pihak syarikat penganjur ni dah sediakan seorang ustazah untuk bawak jemaah wanita group kami ke Raudah...mula menunggu hendak masuk raudhah dari selepas Isyak, lebih kurang kul 9.00 malam dan setelah menanti penuh kesabaran untuk giliran kita, kami dapat masuk jam 2 pagi....kira group dari Asean masa tu dapat masuk last...yang seronoknya bila jadi last ni, lama lah sikit masa kita dapat untuk berdoa di sana sebab dah takde orang menunggu selepas kita...

masa di raudhah tu...sembahyang memang penuh dengan air mata....aku lihat semua jemaah seperti itu...ketika menyampaikan salam kepada Nabi s.a.w, Saidina Abu Bakar dan Saidina Umar pun, air mata laju aje jatuh...perasaan yang dirasa itu sukar digambarkan, terlalu mendalam rasa terharu, bersyukur, menginsafi diri...


ni gambar kat kawasan sembahyang lelaki jugak bila depa bukak bumbung masjid so boleh rasa sembahyang di bawah langit...kalau hari siang, depa tutup bumbung ni...dia macam satu bongkah kubah yang boleh slide ke tepi apabila dibuka....

pada yang belum pergi lagi tu, simpan-simpanlah duit untuk ke sana kerana it's worth more than the money we spend...percayalah....


untuk details pasal amalan-amalan semasa di sana, rasanya aku tak layak lah utk bercerita panjang tentang hal itu sebab aku kurang arif, kan salah pulak aku tafsirkan...so bolehlah buat rujukan pada buku-buku agama atau bertanya pada ustaz/ustazah dan mereka-mereka yang lebih arif ye..

aku ni, sepanjang di sana, aku beribadat dan berdoa berdasarkan buku rujukan, memang aku kilek ke hulu ke hilir lah...masa kat airport KLIA, aku dok belek-belek buku solat-solat sunat kat area boarding room tu dan ada seorang pakcik ni, dah berumur dah, tegur aku, kenapa dok baca buku tu...aku shy-shy cat terpaksalah mengaku yang aku baru nak belajar solat-solat sunat yang ada, doa-doa yang perlu di baca, rukun-sunat umrah etc etc...dia kata "takpelah nak, kalau tak tau, kita baca..takpun tanya pada yang tahu..asal jangan malu..takut nanti salah pulak kan..."...pakcik tu almost every year dapat pi umrah..murahnye rezeki dia kan...

Ya Allah....murahkanlah rezeki kami, sihatkanlah tubuh badan kami, berilah kami kelapangan dan serulah kami untuk kembali ke rumahMu...amin..

waaa!!!! rindunya.....opss...cerita Mekah entry lain pulak ye...panjang dah ni aku cite...:)

12 comments:

pizli said...

Heheheh seronok saya baca, kira macam boleh rasalah. Harapnya dapat pergi satu hari nanti.

Anonymous said...

Sweet Marie,Alhamdullilah syukur pada ALLAHSWT,n3 Umrah dapat di pamirkan buat kawan2 dan juga sebagai mengingati the historical time of your life with hubby is well documented.Tiga perkara yang Uncle nak sentuh di sini saperti berikut..wah macam cikgu sekolah agama bagi syarahan pulak...hehehehe.
satu... Taniah satu n3 yang baik kalau test karangan about Umrah dapat A 99.9%
kedua.... terima kasih ada jugak sebut nama Uncle AL dalam n3 yang bersejarah buat you,memang Uncle kembang semangkuk,heheheheh happy nya tak terkira,sampai Aunty,Zul,and semua kekawan Uncle tunjuk termasuk anak2 dan cucu2,yang kecik tu tengok gambar.
ketiga.... comform...confirm lah tu Uncle selalu kata Sweet Marie,memang sweet bila you senyum sejuk hati bila tengok.
SYABAS and insyaallah semua niat dan doa akan tercapai.Di setiap pertemuan / kenalan yang di takdirkan akan membawa berkat dengan izin ALLAH SWT.
Uncle just happy for you and hubby dapat menunaikan Umrah gan jaya nya Insyaallah.Salam dari Penang uncle AL dan Aunty Ina.

Small Kucing said...

wow amazing. Tak pernah nampak gambar secara dekat ni. Rasa cute pulak kat payung payung tu. Tutup dan buka macam tu.

Satu perkara yang saya hairan is, i thought hanya orang tua aje can go umrah. Muda pun boleh pergi ke? Ingat ada quota setiap tahun.

Ermayum said...

iyeeeee sgt sedap kedai mamak sebalh kudu tu - cury terung dia pekat sedap bangat - ayam dia daging dia adoiiiiiiiii memang sedap laaa errr pasal makan ja i ingat heheh

mamabetty! said...

puan marie syahdu nyer bace cite pasal rumah Allah..Berlinang gak air mate..huhu..teringin sgt nk ke sana..harap dapat pegi sane 1 ari nti..aminnn..seronok bace.. =)

marie said...

pizli..Insyallah, kalau kita dah pasang niat, Insyallah dipermudahkanNya...

marie said...

Uncle Al...he he he..it is me yang patut say thank you very much...banyak betul saya merempan kat uncle sebelum pergi tu kan..kalau email saya boleh di complice, dah jadi novel dah...he he he..tapi syukurlah semua berjalan lancar...dugaan kecil-kecil tu saya berlapang dada ajelah...

uncle...pasni nak kena practice senyum depan cermin lah ni...ha ha ha..

thank you untuk doa-doa uncle jugak...salam untuk auntie ina yang cantik ye...

marie said...

SK...semua tu uncle yang ambil, auntie tak boleh bawak kamera...and the payung tu, auntie pun suka...cantik kan..

Mamarazi...actually kalau orang-orang Arab, mereka suka pergi umrah dan haji time muda-muda, maybe tempat pun tak jauh dari mereka kan so senang depa pi..tapi for Malaysian, dulu-dulu pergi dengan kapal dan cost mahal jugak...sebab tu bila tua-tua baru pergi, sebab dah tak banyak commitment kewangan, anak-anak semua dah besar...

tapi nowadays, banyak yang dah suami isteri kerja, kos pun dah semakin murah sebab naik flight...so sebab tu ramai yang boleh pi time muda-muda...he he he..

untuk haji memang ada quota sebab tempoh dia pendek aje..about 2 months je..tapi for umrah, dia for the rest of the year, quota pun banyak arab saudi kasi, sebab tu ramai yang pergi umrah dulu sebelum pergi haji...:)

marie said...

ermayum...wah, banyaknye menu ermayum makan kat situ..saya sempat makan kebab ayam, kari kaki kambing tu and beriani kambing aje...tapi memang sedaplah....memang buat teringat-ingat di hati lah...

marie said...

mamabetty...Insyallah nanti sampai tu ke sana..now mambetty kena concentrate nak bina masjid dulu ye...he he he..jangan lupa jemput saya makan nasi minyak pilah tau...;)

Amelia said...

Hi Marie, thank you for sharing gambar2x yang cantik.

Hey, you look comel lah, manis bila senyum. You pun muda lagi, so you kena pangil I kakak, hehehe

Nak pi cuci mata kat you punya bekfes N3

Jumpa lagi

Emy Tak Kecik said...

ya allah kak syahdu sy membaca..sy teringin nak mengerjakan umrah...tapi entah lah belum masa lg sy dapat jejakkan kaki ke sana...

saya berazam nak ke mekah dan madinah....

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...