Wednesday, May 2, 2012

kambing! kambing!

cuti hari Labour day hari tu, tiba-tiba aku terasa nak makan kari tulang kaki kambing cicah dengan roti...ni sebab aku baru beli tulang kambing ni weekend hari tu masa pi pasar borong selangor nun ni seri kembangan tuh..

kata suami aku kan, "dulu time duduk sekankang kera dari pasar borong ni, takde pulak mak korang ni nak pi pasar ni....ni dah duduk jauh dari pasar ni, eh...boleh pulak dia rindu pasar borong ni kan.."...

"eh....banyak songel pulak dia...kan aku mogok tak masak kan..."..ni kira jawapan aku dalam hati ajelah kan...kan terkeluar dari mulut kan, ada yang terus cancel pi pasar kan...

tapi aku nak cite sikitlah pasal harga barangan basah kat market nowadays lah...memang bertambah mahal..paling aku tak tahan, harga ikan apa tah, tapi muka cam ikan bilis size XXXXL...ikan ni sedap buat masak lemak kuning tu ketok serai...biasa ikan ni dlam rm5-6 je sekilo..hari tu rm10 sekilo...aku beli sekilo..balik umah, aku kira-kira berapa ekor...mak aiii 10 ekor kau...so kira sekor seringgit lah....pengsan jap aku....tu belum lagi tengok harga ikan merah ke, ikan tenggiri kan...dah lah species dalam umah aku ni, jenis makan ikan...ayam kurang laku sikit dalam umah ni...maybe lepas ni, aku kena beli pancing sebagai hadiah besday laki aku kan...sesambil memupuk hobi dia, boleh jugak kurangkan belanja dapur kan....:)

ok..balik ke cerita kambing aku ni hah...so aku gigih lah buat kari tulang kaki kambing ni...aku suruh adik penjual tu potong kecik-kecik terus kat pasar tu..so tak yah aku dok kelentong keletang dalam dapur kan...style kari aku memang takde santan punya..letak bawang merah lebih sikit, rempah kari pun lebih sikit utk kasi kuah pekat....konon nak kurang kolesterol lah tu kan tak guna santan...nan hado jugak....


 ok..ni masa mereneh tulang dulu sebelum masuk air....dalam periuk lagi hah...

 taddddaaaaa...dah siap utk di makan....tabur daun kucai lebihan masak keow teow hari tu...kalau tak, takdelah hiasan hijau-hijau nih....

 ready utk cicah roti...kalau ada roti perancis tu lagilah sedap kan...tapi kalau takde, kitaorang makan dgn roti gardenia aje...:)

sila-sila ye.....

23 comments:

Queenie said...

huiiiii....membaca sambil kenyang telan air liurr...teringat sup tulang merah kat S'pore huhu...syok makan ngan roti peranchis jugak!

tu kalo sisuami dah diberi hadiah pancing, tak khuatir ker kalo2 dek gigih sangat memancing sampai lupa umah, anak dan isteri....

bab harga barang naik ni...gaji lom naik, barang2 dah naik terlebih dulu. Org meniaga makan paling terasa kesannya sebab bukan senang pulak kita nak ikut naikkan harga makanan kecuali peniaga makanan yg besar2 tu lain laa...

Anonymous said...

Sweet Marie,wah sedaaaaaaaaaaaaaap,ni yang tak aci aci buka pintu ni,can see cannot eat,ahahahaha,smell only in dreams,ni yang nak buat visit kat nilai ni,oh ya sekarang kan kat Pg gardenia dah tak main,kami makan roti massimo best ,cuba try.dari Uncle AL,P/S NAK SURUH AUNTY PUN MASAK KAMBING LAH...

Amelia said...

Hi Marie, aiseyman...terpegun kejab tengok you punya masakan yang sedapppp...

I kambing your house makan? I bawa french loaf, boleh tak? Kali ini nak naik air Asia cepat sikit sampai umah you, hahaha..

Jumpa lagi, bye...

Small Kucing said...

LOL...memang harga nail macam nak gla. Hari tu I lucky dapat 100Voucher from YAWAs ler...kata kan shopping voucher. tu kat econsave. Tak baynak beli pun...kejap aje lesap RM100 tu.

Uncle Lee said...

Hi Marie, waaa, yout kambing dish looks really delicious! Sedap best tengok tu.
Ini saya tengok you ada black belt style cooking.

Hubby you betul sukahai ni, manjah pun lebeh dapat makan kambing soup dengan daging.
Anyway, minta ma'af ya, saya ni ta'pernah makan kambing, or rather ta'suka makan.
Kambing ke goat, lamb or sheep, and itek not on my list of foods.

But I know makan kambing bada jadi hot. You better drink tu Chinese green tea lepas makan, I mean hot heaty. Bukan tu bedroom hot, ha ha ha.
Macham makan tu much duarian, bada panas macham tu movie with Incik John Toyota, 'Saturday malam demam'.

But Marie, your his dish sure looks good. So, you live near that market?
Anyway, enjoy the soup kambing.
Have a nice day.
Lee.
ps, hey, why your gambar header of that Russian picture kechik molek tu?
Lee.

marie said...

Queenie...that is one food yang i teringin sangat nak makan tapi tak pernah makan lagi....dulu pi s'pore pun tak dpat try sebab i pi sorang2, first time pulak sampai sana, so tak tau nak pi ke beach road tu cam ne...sedih tul:)

pasal pancing tu kan, tu lah salah satu sebab i tak beli2 lagi pancing utk dia...takut lupa bini dgn rumah aje..anak tak lupa kot sebab dia plan nak bawak anak2 sekali pi memancing...tapi bila harga ikan dok mencanak naik nih...ermmmm!!!

and yes, kesian jugak kat kedai makan, depa punya price still maintain cam kedai masakan panas tu...tapi takpe lah Queenie, berkat tu nanti...mesti ada untung jugak...yg tak untung2 ye, yg jenis ambik untung berlebih sangat...kan...kan..

marie said...

Uncle Al..how are you...dah ok tak...wah, time2 sakit ni lah boleh order macam2 from the bed kan..i meant order makanan ye...ha ha ha...

oklah lagi uncle tengok masakan saya nak order dgn auntie sbb lauk saya simple-simple je..jangan uncle pi letak masakan auntie yang meletups kasi saya tengok dah lah...pening nanti saya dok mengidam...nak buat tak tau, pengsanlah nak kena pi cari tiket murah airasia ke penang pulak kan..he he he..

oh...roti massimo tu ye...wah banyak jugak saya dengar kata roti tu sedap..nak kena pi cari jugaklah nih...

take care uncle...rehat baik2 tau...

marie said...

hai Mel...hah, that is the word lah, tak masuk otak i pulak time tulis entry ni...french loaf...ok, u sure kan kambing my house punya, tapi u make sure bawak 3 batang that french loaf tau, each for u, me and queenie...i tak nak nanti kita rebut-rebut pulak kan...(haha ha, perasan tul lah kambing i tu sedap kan!!!)

see u Mel

marie said...

SK...betullah mamarazi boleh hot sebab now kan, bawak rm100 pi market, boleh dapat 5 barang aje...pengsan tau tapi nasib baik jugak mamarazi dapat free voucher tu...pening lah tengok harga barang skrg...maybe auntie kena balik kampung, tanam sayur sendiri kot, pancing ikan sungai tepi umah ke...kan SK

marie said...

Hai Lee...wah, camne i boleh lupa u tak makan kambing ye...takpe, nanti i cari tulang kaki lembu pulak...tapi i tak boleh masak atas dapurlah, too big for my pot...tapi can cook kat my kampung, ada dapur kayu, big pot for kenduri, memang boleh masuk kaki lembu punya...pastu kita makan kenduri ramai2 kat tepi pantai depan umah my mum ye...Mel boleh supply french toast, Queenie boleh bawak ikan sepat goreng dia...and nampak gaya, i kena masak nasi nih....nyum..nyum...

Lee...now the nearest market dgn tempat I, lagilah mahal harganya, so i went to pasar borong (wholesale market)...jauh dari rumah i, about 40 km...ha ha ha...murah punya pasal, i go jugaklah...drag my hubby lah..tu pasal dia merungut tu tapi i bribe with curry kambing, terus jalan...ha ha ha..

Lee..bedroom hot? ha ha ha..makan kambing, badan panas, where got nak dekat2 in bedroom, panas tau..kena jauh-jauh..ha ha ha..

p/s: i tak pandai lagilah this new blog punya format, pening nak betulkan picture tu..that the best i can do now, kena godek-godek lagi format baru blog nih...ermmm!!!

CA said...

Marie..yuhuu...
Tabik spring kat you.Pandai masak kambing.Seumur hidup I tak pernah masak kambing..daging ke..tulang ka..never!!! coz rasa xleh tahan bau kambing....but makan bole.itupun tengok jugak..kalo ada bau kambing...ammpunzzz tak makan jugak.grrr grrr eksen punyer tekak.

Rajinnya you pegi pasar borong selangor tu.I yg wumah ciput je dekat ni..malas beb.Sokmo dok pegi pasar basah area umah I je sbb harga beja seposen dua je dgn pasar borong.so merempit je dgn hubby pegi kedai yg 2km je dawi umah..romantis gitu...

Queenie said...

psst marie.

whoaaaa rajinnya siap nak masakkan kaki lumbu wakakaka...

sup kaki lumbu mana sesuei makan ngan ikan sepat, gout nanti, tak takut? huarharhar...

marie, kat KL ni ada rest jual sup tulang merah, tapi rasa dia hanyut...
aritu I balik S'pore, makan kat Arab street whoohooo...menjilat jari beb, oops sorry terliur pulak you nanti hahaaha...

eii dah lambat nih, nakpi care4 sat! tata!

MOKCIK AZWA said...

hadoiii Marie..kari kambing la pulak..hari tu lasagna..aduiii laa... pengsan mengidam nak makan hahhahaa

elok la tak payah belikan pancing tu marie..unless u makan ikan air tawar la..dorang ni jarang nak gi mancing ke laut kan, biasa gi tasik jer hehehe. my hubby kalau dah geng pancing dia ajak gi mancing huh ..memang lupa anak bini kat rumah hahaha..

harga barang memang mencanak2 naik la nie..tengok harga ikan itu yg buat pengsan tu..baik beli ayam jer..except kalau kat Sabah, ikan memang murah...boleh makan ikan hari2 hehehe

marie said...

CA....takpe u tak pernah masak kambing...banyak lagi yang you terror masak tu...i angkat kuali teruslah kalau lawan masak dgn u..ha ha ha..

CA...i pulak boleh aje tahan bau kambing tu...teruk tul kan perut i...i selalu kata "daging kambing dgn daging lembu ni, rasa sama ye...beza tang bau aje...ha haha"..

and CA, i kalau tengok u merempit dgn suami u, mesti ingat anak dara mana pi dating nih....u still hot, boleh rempit dgn vulcan tuh...kalau i yang merempit, i takut tayar motor my hubby pancit aje dear....:)

marie said...

azwa..your hubby kaki pancing ye...dia kalau pi pancing, bawak balik hasil tak azwa...kalau dpt bawak balik ikan besat2 2-3 ekor, tu dah kira oklah tu azwa..kira dia ingatlah anak bini tu sebab tolong bawak balik ikan utk u masak kan...:)

i pernah lah sekali teman my father pi memancing...and itulah yang last pun...sebab i bosanlah kena duduk senyap2, tak boleh bercakap...mati biru lah i tak boleh bercakap...terus serik dah...ha ha ha..

azwa tu lah..gaji kita tak naik lagi, harga barang dah naik dah...so gaji naik pun, takde beza...dah lah ikan tak sesegar yg kat sabah or kat terengganu nun...tu yg kalau balik terengganu, suka bakar ikan garam kunyit aje and meratah cicah cili sos...nyaman je kan...

MOKCIK AZWA said...

Marie,

cik abe i tu kalau balik mancing ada masanya hasil tangkapan dia boleh buat lauk setahun hahaha...sebabnya mokcik ni yang fail bab nak masak ikan air tawar..adusss.. setakat goreng garing boleh la hehe. Dan dia sorang jer rajin nak meratah ikan yang banyak tulang tu.

Tapi kalau dia gi mancing di laut, best la sikit kalau dapat ikan ker sotong ker udang, boleh lah mokcik try test masak apa2 jenis resepi hehe

eh.. i like kambing too...sebab arwah bapa azwa dulu tukang sembelih kat kampung. kalau dia sembelih kambing memang daging dia tak berbau langsung. Mama azwa biasa masak sup kambing jer..pun sodap jugak ihikss...

Queenie said...

ini mana senyap tuan rumah nih?
sahih mabuk kambing? hehehe

lenkali makan bagi2lah kat sini, tu Mel kat JB sampai lencun bib dia tunggu ngan roti, silap2 roti dia pun dah kembang wkakaak

sorry marie, guwau jer eh.

Queenie said...

psst marie, dah tak berani ar nak duduk bawah pokok kelapa ngan pakcik tu...bahaya!

cer tengok size dia sekarang, dah besar...so dia sekarang boleh duduk bawah pokok bunga jer, kalau bunga jatuh dia tangkap gambar dan tunjuk kat kita, tapi kalau buah kelapa jatuh dia susah ooo...

sebab ada dua benda yang akan ikut jatuh. first bunga second seluar dia. cer tengok gambar kat sidebar tu, dia asyik pegang seluar dia jer takut jatuh. Kalau jatuh memang bahaya. Boleh buta mata kita!

ni jangan cakap kat dia tau nih!

Uncle Lee said...

Hi Marie, tapa la about that lembu kaki. Just masak your famous ikan chincharu sumbat chillie ad your Dungun sambal belachan, itu la dia, I show you how I make tiga pinggan nasi lichin, ha ha ha.
Lee.

Ermayum said...

i super love kambing sejak 5, 6 tahun ni ja - dulu dulu bau pun tak hingin :)

nampak sedap babe kambing u

marie said...

Queenie, i senyap aje kat pondok ni sebab my blog buat hal lah..tak boleh comment, tak boleh publish comment,tak boleh buat apa-apa kecuali buat bodoh and buat darah i naik upstair...now dah ok...he he he..

marie said...

Queenie, yelah...i pun tak perasan dia asyik dok pegang seluar dia...sebab i asyik dok tengok dia posing tepi rossa tu...ha ha ha...tengah kempiskan perut kot..t.arik nafas dalam-dalam tu..ha ha ha..

matilah kita queenie, kutuk-kutuk dia nanti dia cancel invitation pulak kan..lepas ni kita kena jek-jek dia lebih sikit lah...;)

marie said...

ala Lee...u ni tak faham maksud lah...i dah hint-hint nak periuk besar lah tu, nak kasi muat bubuh tulang lembu..u pulak nak suruh i buat cencaru sumbat belakang..adoiii lah cam ni..next time kena cakap direct lah dengan u...ha ha ha

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...