Tuesday, May 15, 2012

masak lemak ikan bilis XXL

 ingat tak yang aku cerita pasal aku pi beli ikan bilis XXL...mak aku suka buat lauk ni..

tapi aku tak pernah buat sebab dulu pernahlah aku buat masak lemak nih, tapi guna ayam kot, aku pun tak ingat dah sebab dah bertahun...tapi masa tu, aku punya kuah lemak ni memang pecah minyak pulak...memang fail lah...suami aku pun kata fail...

sejak tu aku tak ada keyakinan nak buat masak lemak ni..kalau aku nak makan, aku beli aje kat kedai makan nasi campur...

cuma lately ni sejak dok kat nogori ni kan, kat mana2 kedai makan memang popularlah lauk masak lomak cili padi ni kan..so aku pun datang balik rasa teringin nak memasak lauk ni...so google lah jugak kaedah2 memasak yang betul..

and hasilnye...pada tekak dan pandangan mata aku kan, aku puas hati sangat dengan hasil yang ini...sebab aku tau betapa teruknya hasil yang dulu tu..ha ha ha...so kalau yang ni pada korang still gred D ke E ke kan, tapi pada aku, aku rasa pass cukup-cukup makan dah ni...janji pass....kan..kan...lagipun, suami aku pun kata kali ni pass..."eh jadi pulak awak masak nih..."...tak kembang hidung aku jap...

tapi ni cuma masak lemak...cili api aku tak tumbuk dalam kuah lah, sekadar letak cili api tu sebiji-biji aje...takut pedas kan anak2 aku tak leh makan pulak....

sila..sila...jemput makan online...lawan dgn ikan kering nipis2 goreng garing and telur masin, nasi panas...terangkat oooo!!!!...




10 comments:

Anonymous said...

Sweet Marie,gambor nya pun dah kenyang ni,looks good kalau senang2 tu bawak lah kereta baru jalan ke Penang,WISH nama kereta kan so make a wish lah beres semua,see you in Penang kita gi makan nasi beratok kat masjid Kapitan Keling ,BEST IN THE WORLD.Nombor kereta baru bagi kat Lee so cepat sikit dia kena lotteri.SALAM DARI uncle AL.p/s nak tunggu hadiah besday kereta dari Lee pun dia dah buat transport di Tahiti ahahahahaha

Queenie said...

dear marie, ni ikan bilis xxl ni, kalau goreng bertepung garing2 pun sodap kan? I malas nak masak gulai ikan ni sebab malas nak pilih tulang dalam kuah hehehe...

bab masak lemak, *bisik kat you sorang jer* sebenarnya sampai sekarang I punya tak berapa nak menjadi, taktau naper, mungkin kurang praktis tapi disebabkan itu bukan lauk fav so I ignore jer hehehe..I punya kadang ok, selalunya ko haha whateva la..

as long as family you enjoy makan, sudah la kan?

ok...nak pi cuci bathroom pulak..
makin malam kang makin sejuk, siang takdak masa...

Anonymous said...

Hi, Marie. Saya masak lemak selalunya guna kuali dengan api sederhana, insyaallah tak pecah minyak. Cubalah. Duduk nogori, masak lomak terutama cili api, mesti kena pakar, kan.

Uncle Lee said...

Hello Marie, sorry saya datang lambat, my latest posting tangkap saya 5 1/2 days and nights!
Plus I da silap, tekan wrong key, habis hilang my original saturday punya posting, kena start all over again.

Many happy returns to your mom. Tell her a gentleman from Canada wishes her many more to come, with lots of good health and laughter.

Lee.

Uncle Lee said...

Hi again, Marie, I suka ni masak ikan bilis lemak. Anything lemak I suka, as well suka the kunyit scent too.
Ini dapat makan bila winter sini best. Tiga pinggan lichin tentu. I love Malay foods.
Disini saya seldom makan HK restaurant food, as very oily, jelak pun.
Old days bila travelling, mana town saya berenti, Mentakab, ke Dungun ke Lenggon, kalau nampak kedai makanan Melayu, I sure makan, always tentu order ikan sumbat chilli.

You have a nice day, and I sure love this lemak dish.
Lee.

marie said...

Uncle Al....ni kurang pedas ni, sebab tak ketuk cili api..so kurang umphhh sikit tapi sebab malas nak masak 2 version kan...he he he..

Insyallah uncle, kalau ada rezeki lebih boleh ke penang makan nan cheese kapitan..aduh, uncle sebut ni...terbayang-bayang pulak keenakan tandori chicken dengan nan cheese kat situ...dulu ke penang, itulah menu lunch and dinner saya...sedap tullah..tak jumpa kat tempat lain dah yang sedap cam tu..

marie said...

Queenie...ya betul ooo...ni kala goreng garing-garing dengan tepung goreng ayam kentuckky tu..makan panas2 time dia kruk krak tu...memang sedaplah..denagn tulang-tulang den mamah...ha ha ha..

masakan tradisional ni gamaknye tengok air tangan orang kan queenie...kalau air tangan tak kena, terus tak menjadi..lagi satu yg i still fail nak buat ialah masak tempoyak cili api ikan patin..i sukaaa sangat ikan patin tapi tak reti masak..kalau beli ikan patin, i goreng garam kunyit aje...sedap cicah dengan kicap pedas....nyum..nyum..

marie said...

hai anony....terima kasih sebab singgah pondok saya..and tq again for the tips...saya tak pernah tau pulak pasal tips ni, selalu masak rendang aje dalam kuali..ni boleh cuba nih...:)

marie said...

Hai Lee...ya, i can see kenapa u take 5 1/2 days nak siapkan your new entry...tapi really worth it lah...kami semua dah berangan nak dapat jemputan tu..he he he..tunggu Mr Posmen aje nih...ha ha ha

hey..u suka ye makan lemak kuning nih...wah, nanti I buatkan if you balik kampung or if my invitation card arrived, which one comes first kan...u nak masak lemak apa?..ayam, ikan sepat, daging or fish head....u kasi tau awal lah...senang i pi cari barang dulu..:)

marie said...

Hai Lee...ya, i can see kenapa u take 5 1/2 days nak siapkan your new entry...tapi really worth it lah...kami semua dah berangan nak dapat jemputan tu..he he he..tunggu Mr Posmen aje nih...ha ha ha

hey..u suka ye makan lemak kuning nih...wah, nanti I buatkan if you balik kampung or if my invitation card arrived, which one comes first kan...u nak masak lemak apa?..ayam, ikan sepat, daging or fish head....u kasi tau awal lah...senang i pi cari barang dulu..:)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...