Thursday, October 9, 2008

Eid Mubarak 2008

Balik kampung...oh!oh! balik kampung...hati girang...Hari Raya and Balik Kampung is something inseparable...and one of the spirit of Syawal isthe time for the families to come together, asking forgiveness for any wrong doing through out the year and sharing stories ... for some of us, hari raya is the only time we can meet the distance relatives in that year. And this is my story of Syawal 2008. We left KL at 1.00 a.m. on 29 September 2008. Sampai kat hentian R&R Gambang at about 3.00 a.m., stop for shur there. Pas sahur tu, plan to take a nap for 1/2 hour before we start the journey again, but the 1/2 hour nap turn out to be 3 1/2 hours sleep..sedar2 dah kul 6.30 a.m...terus sembahyang subuh n pulang ke Dungun, Terengganu..we reached Dungun at about 9.00 a.m., seronoknye tengok rumah tempat membesar...it's been quite a long time since we last balik kampung..
Berhenti sahur di R&R Gambang..adik2 motor ni pun stop bersahur jugak..
setiap tahun mesti berkonvoi dgn adik2 motor bila balik raya

Menyambung perjalanan ke Dungun, dah subuh, fajar menyinsing di LPT

Pagi Raya...salam Abah before Abah pi sembahyang raya
Kami sekeluarga (baju melayu Adam n Johan tak jumpa ready made yg kaler sama)

Me and hubby pagi raya pertama
Adik I, Nurul sibuk kat dapur memotong nasi himpit..yelah, mak-mak dara yang lain sibuk siapkan anak-anak depa, so kerja-kerja dapur di pagi raya kena serahkan pada 3 anak dara ni lah..dulu time kita, skrg time depa pulak kan!kan!

Adik-adik I kat kampung...Ainin, Jaja n Nurul

Pagi raya berkumpul di rumah nenek...ni baru 3 keluarga aje tu..ada lagi yg tak sampai...

5 dara pinggitan cucu nenek I..adik-adik I and cousin depa
Mak n Ayah dengan bapa sedara n mak sedara..Adam n Johan menyempit

Adam senyum, Johan ternganga

Johan senyum, Adam pulak buat muka blur...susah betul nak suruh dua-dua senyum

Pagi raya pertama...Adam n Johan dengan cousin depa

We spend the second Syawal at KT, visiting relatives on my hubby's side...so sehari semalam di KT...malam tu on the way ke umah ayah sedara, kereta pulak buat hal kat traffic light depan Mydin KT tu...last-last tak jadi dah nak ke umah bapa sedara tu pasal dah almost midnight...sempat lagi tu ambik gambar kat situ..yelah, what's else to do..

Tengah 'piknik' kat tepi jalan depan Mydin K.Terengganu.. ni malam raya kedua...pi berjalan raya ke rumah sedara hubby

Anak-anak sedara belah my hubby..punyalah seronok Adam n Johan ada ramai geng

Johan tengah kushyuk layan game kat Hp Balqis

Semoga Allah sentiasa memelihara negeriku..Terengganu Darul Iman

Mak sedara belah hubby i..umur sebaya dgn I aje ni..muda lagi tu..

On the third Syawal, we went to Kota Bharu. Singgah breakfast di umah ayah sedara i di KT. On the way, we also visited my uncle and my hubby's uncle in Kampung Raja, Besut. Have our dinner at Kubang Telaga before continue our journey to Wakaf Zain (rumah my nenek). That night, there are 6 families in my nenek's house..so everyone is everywhere in the house finding their space to sleep..punyalah seronok..I still have the sweet memories of tidur bergelimpangan ni whenever we balik kampung for raya masa kecik-kecik dulu..luckily my sons still have the chance to experience the same sweet moments as me..

Singgah rumah bapa saudara di KT on the way to KB, mcm-mcm ada...lontong, nasi dagang, nasi minyak, laksa penang...i paling suka lontong my auntie ni..sedap sungguhlah..

Wajah-wajah yang sedang mengadap makanan

Adam n Johan tak makan mana sebab dok asyik tengok ikan kat kolam rumah my uncle ni..Johan dah tak berseluar sebab kaki seluar basah, dia pi celup kaki dlm air kolam tu

Adam n Johan berebut nak pegang kucing tu..kesian kucing tu..gambar ni kat rumah Ayah Yub

Adik I, Ida n hubby with Iman (anak kedua depa)..yang sulung tengah main buai dgn cousin2 lain
muka i yang dah blur sebab perut dah buat hal..makan tapai punya pasal lah ni...

Kecewa betul tak dapat beli keropok lekor kat kedai ni di Mengabang Telipot..punyalah ramai yang beratur sampai habis ikan nak buat keropok tu...sabar ajelah..syok kan kalau meniaga laku mcm ni


On the fifth Syawal, before we start our journey back to KL...we have big splash on the beach, right in front of my parent's house. Adam n Johan really enjoy the time sampai tak nak balik KL..yelah, they have been asking to go to the beach since the first day we reached Dungun. That night, naik aje kereta, terus doozed off..yelah badan dah penat mandi pantai tu..


Ainin (adik bongsu) dgn anak sedara...yg belakang tengah berguling tu, hero I si Adam

Adam dapat biji kelapa laut..dia ingat dia dapat kepah tu..punyalah seronok


Johan tengah membuat istana pasir..istananye tak nampak

Adam n Kak Atirah (cousin) sedang buat spa treatment percuma

Hanin...sorangnye anak sedara I yang tak mandi...takut air kot..muka pun macam sedih aje kena pi pantai

3 comments:

Nu|sance said...

hamik kau.. beribu2 gamba.. heheheh..

berseri2 la gamba akak masa pagi raya tu... tapi apsal abg syed x pandang kamera.. spoil gitu.. hehehe

Ibu said...

dia kalau ambik gambar memang selalu mcm tu..gambar kahwin pun mcm tu jugak..

gambar akak tu dah hilang sikit kan triple chin tu..dah jadi double kan..harap2 lepas ni jadi single lah pulak..

Ishan_Qureshi said...

Salam IBU,

Amboi mak...beraya sakan noo! Patutla sampai lupa nak mai ziarah saya yg keyatiman n kepiatuan kat bumi Malaya ni...huhuhu:-(

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...