Wednesday, January 28, 2009

Laman Seni Ku

Kwang!kwang!kwang! tajuk n3 tak nak kalah tu...walhal taman ye sekakang kera aje..

As I promised in my previous entry, these are the pictures of my mini garden...really mini pun in real life..

I am not a green-hand person but atleast so far, all my green plant did not die yet..hopefully they will bloom as me hah!hah!

and friends...seronok rupanye gardening ni..like someone once said to me, gardening is likes a threapuetic treatment for your mind..and right now, my mind really needs a treatment...

Ni pokok bunga melur ku...dah berputik dah...yg ni I beli di Semenyih tu (RM3 sepokok)

nampak tu putik bunga ye...

pokok bamboo apa tah namanye..beli di Ikea (RM4.90)...my hubby yg nak sgt ye..

Yg ni I tak tau nama..pun dibeli di Ikea (RM2.90 aje)...

pokok pandan yg I ambik kat umah my auntie...masih kecik lagi tapi dah hidup dah..nyaris2 jugak nak mati tu...

hah! yg ni lah pokok palma tu yg beli kat semenyih hari tu..RM45 utk besar tu..murah kan.
ni letak kat my hubby punya side of garden..dia punya takde rumput pasal dia dok berangan
nak buat kolam ikan kat situ..


rumput karpet on my side of garden...yg tanah gembur tu plan nak tanam bunga kecik2..ala-ala ingerisshh lah ni...

ni ambik pagi tadi b4 pi kerja..tengok putik tu dah kembang...seronok nye..

ni saje aje nak interprem...adam buat muka...

yg ni pulak si johan..rambut panjang tapi abahnye tak kasi2 potong lagi..

10 comments:

putera said...

mary...pokok bamboo tu aku suka juge...aku pun beli kat ikea 3 weeks ago....beli 2 lagi...tapi aku letak dlm umah.....sejuk jer tgk....pastu pokok menjalar yg rm2.90 pun aku beli jugak....wah....bagus la ko...awal2 masuk rumah, rajin berkebun...tgk la after 6mnths nanti yerk....aku dulu, brp kali tukar pokok bunga....

Faina Arisya said...

senang jugak tanah kecik2 ni.. takdelah penat sangat nak urus..

Ishan_Qureshi said...

Salam AKAK...

Ewah ewah...dah ada taman segala! Memang akak ni DIVA segala DIVA...hehehe! Ermm, why not akak try bereksperimen dgn mengupgrade taman akak tu dgn tanam pokok2 orkid. ISH rasa la kan...taman akak tu akan nampak lebih eksklusif dgn kehadiran pokok2 orkid tu semua. Utk lari dari elemen kejur yg bosan, apa kata akak cari akar2 kayu lama / kayu hanyut dlm sungai (org utara panggil kayu teras), then akak lekapkan orkid2 tu pada kayu tersebut. pastu akak buat air terjun n kolam mini. Sambil2 tu...selit2 la sekali pokok2 herba dlm taman akak tu. Mesti meletop akak punya taman mini tu nanti.

N.M.Ibrahim said...

putera..kalau 6 bulan lagi, dah cukup kot pokok2 kat laman mega aku tu..so aku maintain ajelah..heh!heh! jgn lah naik lalang kan..mau 3 bakul kau gelakkan aku nnt..

N.M.Ibrahim said...

faina...sebab sekakang keralah tu rajin sikit i nak uruskan..kalu luas tu, penat jugakkan tapi mcm taman u tu best, boleh letak pagola tu..ptg2 minum kat situ..nyaman...

N.M.Ibrahim said...

ISHAN..first of all, jgnlah u pi ceritakan plan itu kepada abg syed ye...sbb dia memang plan nak buat air mencurah n kolam segala tu..harus dia nak lancarkan projek dia cepat2 tu..tapi kena kumpul duit dulu tu nak projek mcm tu..

Nuisanc3 said...

bestnye.. dah start bercucuk tanam..

leh buat kebun.. hehehe

peace said...

kalau nak pokok herba boleh beli kat FAMA ke apa yg kat Labu (jln lama hala ke seremban dr Nilai). Kalau tak silap selepas SMAP Labu

N.M.Ibrahim said...

cik tem...berkebun tu jauh panggang dari apilah..ni setakat sekangkang kera ni

N.M.Ibrahim said...

peace..thanks 4 d info...baru semalam pi seremban ikut jln labu tu tapi sebab malam, tak nampak pulak FAMA tu..kena pi cari ni

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...