Monday, May 9, 2011

ikan patin

aku suka makan ikan patin ni..first time aku makan tahun 2000 dulu...

family aku tak makan patin sebab mak aku tak makan ikan sungai...dpt suami pun sama, tak makan ikan sungai...jadi sebab tu lambat aku dipertemukan dgn patin ni...

masa tu aku kerja kat Bangsar...member opis aku nama Ija yg perkenalkan...(tapi masa ni aku tak jumpa lagi suami aku..apa kaitan dgn cite pun aku tak tau..)

aku ni pulak bangsa jenis suka mencuba makanan baru...dah first time aku try tu..dah buat aku jatuh cinta..

anak-anak aku ni pun mmg jenis aku..semua yang aku makan, depa makan termasuk ikan sungai..tpi sebab menghormati cik abang yg tak makan ikan sungai, selalu aku goreng aje patin ni utk anak-anak aku dan buat lauk lain utk cik abang..apabila kena buat 2 jenis lauk kalau masak patin, menyebabkan bertambah jaranglah makanan ni terhidang atas meja makan kami...(tp bila anak-2 minta, aku gorenglah..)


tapi sampai la ni, aku still tak pandai-pandai masak tempoyak ikan patin..dan sampai la ni aku tak pernah rasa patin bulat ke yg mahal sgt kat temerloh tu...makan patin kat temerloh pun aku tak pernah buat lagi sbb sejak ada highway ni, tak lalu temerloh dah...

hari ni..lunch aku patin tempoyak ni...makan dgn sambal tempe (aku kalau ada sambal ni kat kafe bawah, memang belilah..) dan kailan ikan masin...nasi sesenduk...

dan skrg aku tengah kekenyangan patin...aku minum green tea sebab patin ni banyak lemak ikan...lega sikit tekak aku..

sekian, lintas langsung makan tengahari dari Putrajaya...(takde story menarik...tp gatai nak update blog..)

p/s: sorry..bukan patin bulat..tapi patin buah...(aku tak tau kenapa depa panggil patin buah..)

9 comments:

pizli said...

Patin yang kat Tesco jual tu elok ke ye? Teringin nak try tapi tak terbeli2..

marie said...

pizli...saya tak pernah lagi try patin kat tesco..biasa beli kat pasar malam Desa Cempaka sbb dia punya yg hidup-hidup dan dia potong siap2, jual kilo..jd kita boleh piliha, kalau nak kepala, ambik kepala..nak isi, ambik isi..selalu saya beli sekilo part isi badan aje..sng nak goreng...

pizli said...

Biasanya berapa RM sekilo?

marie said...

biasa kat pasar malam tu dlm RM6 je sekilo..habis2 naik pun maybe dlm rm8 kot..dia ada jugak jugak ikan talapian, sepat..spesies ikan air tawar lah...tp kalau pi lambat, isi semua habis..tinggal bahagian kepala je...

pizli said...

Ooh menarik ni.. boleh tengok nanti.. hehe..

Anonymous said...

Marie,ni resepi Aunty dapat dari net dan dah cuba kata dia BEST TAPI PETUA KENA HUBBY MASAK PAKAI SONGKOKK MACAM lEE di toronto tu......ahahahahahah,the pujuk memujuk untuk masak tu yang best sekali,hubby tak makan takpe asal masak pun cukup lah,ahahahaha
Bahan-bahan:
Ikan patin
Tempoyak
Daun kesum
Cili padi
Bawang merah
Bawang putih
Cili merah
Serbuk kunyit
Serai
Sedikit minyak
Sedikit garam
Air

Cara-cara:
Tumbuk bawang merah,bawang putih,cili padi dan cili merah.Tak payah lumat-lumat sangat.
Panaskan minyak.
Tumis bahan yang dah ditumbuk tadi.
Masukkan serai dan tumis lagi sehingga naik bau.
Masukkan air lepas tu masukkan serbuk kunyit. Tunggu air mendidih masukkan garam pulak.
Lepas tu baru masukkan ikan.
Bila dah betul mendidih masukkkan daun kesum and tempoyak. Kacau sampai sebati.
Tutup api bila ikan dah masak dan hidangkan dengan nasi panas yummy yummy,mak mertua lalu nampak maria menado ahahahahahaha.
regards from al mal 60++ ahaha age lah tu bukan nombor 4digit.ahahaha

Uncle Lee said...

Hi Marie, wow! Ni la sedap best. The last time I ate this ikan patin I think wayyyy back in the late '70s.
Your cooking standards very high.....
I think ada dapat makan ni da tentu tiga pinggan nasi lichin....

Ada sambal belachan to go with it?
Hah! Tu Al dia keluar lagi tu songkok cherita....
Nasib baik saya pandai chabut, arhaaaa ha ha.
You have a nice day.
Lee.

marie said...

Uncle AL..tq for the resipi tu..and say thanks to Auntie Ani too...(sifu memasak tu..)

patutlah tak jadi..banyak bahan yg saya tak letak cam daun kesom, cili merah, serai dan minyak sedikit...boleh saya buat gulai tempoyak tak tumis pun semua bahan-bahan tumbuk..saya buat style cam buat tomyam tu..patut tak jadi...sabar ajelah saya ni..

haha ha....orang makan sedap, tak nampak mak mertua lalu..Uncle Al pulak, mak mertua dah nampak cam maria menado...ha ha ha...mesti punya kaw-kaw sedap tu...

Jumpa lagi Uncle Al..(kenapa Uncle takde blog ye..)

marie said...

Lee...cooking standard I bila sampai part patin..memang fail gitu...tapi Uncle Al dah baik hati kasi share resipi Auntie Ani..tengok resipi tu, no wonder tak jadi..i buat gulai tempoyak ala tomyam rupanye...

ni gambar i beli kat cafe office..nnt kalau dah berjaya buat gulai tempoyak, i post kan lagi..

Lee...kalau last time u makan patin tahun 1970an..maybe you kena cari patin sungai..skrg patin dah very komersial gitu, banyak yg bela dlm sangkar sebab tu harga murah...patin sungai sekarang dah rm40-60 sekilo..pengsan I nak bayar..I rasa tahun 1970an tu, mesti patin sungai sbb time tu tak komersial lagi..sedap kan patin..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...