Wednesday, May 11, 2011

pecal....

pecal....sedap...pedas...meletup...(tapi hajar, yg hang buat lagi sedap...)

makan gitu saje...sebagai lunch...

sihat dan mengenyangkan...(tapi kuah kacang tu musykil sikitlah ttg khasiatnye...)

10 comments:

pizli said...

Ada jiran kat kampung jual kuah pecal je. Kira kuah kacang keringla.. Masa nak buat kita just campur air.. Sedap betul.. Tapi biasanya malas la nak prepare bahan-bahan sayur tu.. senang lagi beli yg dah siap semua..

marie said...

betul tu..pecal ni kalau nak makan 2-3 orang baik beli aje...harga pun tak mahal sgt..tp kalau nak makan ramai-ramai, sebenarnya berbaloi jugak buat sendiri..buat pilih bahan mana yg kita nak lebih..cam saya, suka tempe goreng tu lebih2..ha ha ha..

Anonymous said...

Marie,nah sekarang nak gi pujuk aunty masak pecal,tempe goreng,tahu goreng,cucuk udang and salad,nak cicah gan pecal,nampak gaya kena manja lagi lah ahahahahaha,salam dari Uncle AL

marie said...

wah Uncle Al hari-hari requset auntie masak sedap2 ni..mula-mula rendang, pastu lemonade..ni pecal and cucur udang pulak...ha ha ha..ni mesti kena powerlah ayat memujuk ni...nasib baik auntie pandai masak and uncle pandai pujuk...ha ha ha...

Selamat makan pecal ye..see u

Uncle Lee said...

Hi Marie....ni pedas ke?
Takut bila masuk mulut kena chabut put muka under the tap or mandi ayer sejok, ha ha.

I have never eaten this before....bila you jemput saya datang makan, ha ha....don't make very pedas....
nanti saya lompat macham kena gigit krengas, ha ha.
Have a nice day.
Lee.

marie said...

Marie,ni nak bagi ilmu pujuk kat sapa2 hubby kalau nak pujuk wifey ayat yang mustahak bisek kat telinga wifey sebelum tidur ialah Sayang esok kita gi shopping,about time you beli kasut and handbag,and while you are there maybe can pick out some new baju,tentu ok semua nya ahahahaha,tu lah the power ayat untok pujuk isteri apa macam bolih tak ilmu Uncle al,hehehehe.

marie said...

Lee...no problem...utk u nanti I buatkan mild aje...ala2 sambal lodeh aje...tapi bila u nak balik kampung ni?

See u

marie said...

Uncle Al..so sorry sebab blogger tgh pening...so asyik tak boleh post comment...today, blogger site dah sihat tp ur comment dah overdue pulak..so I just cut and paste ajelah..

and no wonderlah Uncle selalu berjaya pujuk auntie....pujuk gaya macam tu, memang 100% menjadi tu...ha ha ha...bagus punya petua ni..patut P.ramlee filem madu tiga gunakan taktik ni jugaklah...ha ha ha..

Ok Uncle..see u...

Anonymous said...

Marie,seronok baca blog n3 lama2 you and dapat buat kesimpulan that you are a good daughter,a devoted wife and a exemplary mother.You like good food,ah ni sama dgn Uncle ahahahaha and born in 70's like my 1stson 1975,and ceria selalu,good attitude to life.Keep being happy then only can you make all connected to you happy ni petua Uncle bagi kat Marie,if you are sad then you cannot make anyone happy betul tak? so keep smiling and singing enjoy life always bersyukur pada ALLAH SWT.
Salam mesra dari Uncle and Aunty ni nak pujuk aunty goreng taufu cicah pecal,pujuk lagi ahahahaha getting ready to leave for overseas today .fr AL MAL.

marie said...

Uncle...tang yg suka good food tu..mmg betui..suka betui makan dan masak..tu yg naik berkilo-kilo ni...(salahkan makanan pulak kan..diri sendiri yg menyumbatnye..)

tapi tang yg jadi good wife, daughter and mother tu.banyak kena di improvekan tu...tapi niat tu ada ke arah itu..cuma kdg2 tu, tersasar jugak..terangin jugak...insan biasa kan..tapi berusaha utk jadi insan yg baik..ha ha ha..

thank you uncle sbb sudi baca pondok saya ni..selamat cuti hari wesak esok ye...dan confirm uncle dpt makan tauhu cicah kuah pecal ni..(esok bawak auntie shopping mana?...he he he)

See u...salam dari saya

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...