Friday, May 6, 2011

tosai..roti canai..& Hari Ibu

aku ambik anak-anak semalam..
tgh duk sembang-sembang kat umah transit tu...sms dr cik abang..."ambik anak, abg OT"...

dah dia OT..dtglah penyakit malas nak memasak aku...

so singgah kedai nasi kandar...makan menu simple aje...

anak-anak aku order roti telur...cam kat bawah..(gambar dr google..)


aku order tosai..cam kat bawah..(gambar dr google jugak..)


tambah lauk ayam madu..aku suruh potong kecik-kecik..jd lauk makan dgn roti... (tq mr google)


mula-mula order sampai adalah tosai aku..

dan-dan tu jugak 3 set tangan dok mengagau tosai tu..aku dpt adalah 3 suap..yg lain semua masuk mulut anak-anak aku..dgn ayat-ayat tak boleh blah tu.

"ibu..sedap aa ibu punya ni (rujuk pd tosai aku)..sikit ye"

"sedap sgt lah..adik ambik sikit lagi ye.."...

"abang pun suka lah.." .....sambil tangan dok mengagau dlm pinggan aku..

sudahnye..."dik..bagi tosai 1 lagi.."..senyum adik pekedai tu tgk kitaorng...

nasib baik..lepas tu order depa dtg sebelum tosai aku datang semula...kalau tak..memang "tosai 1 lagi..buat besar sikit ye.."

tengah2 makan...

tiba-tiba Johan pandang aje aku..style merenung tu...renungan dalam ke dalam anak mata aku..hingga menyebabkan aku stop jap menyuap tosai ke dlm mulut aku..

"Ibu...uztazah kata..suruh tengok mata ibu lama-lama..tengok muka ibu lama-lama"

dlm hati aku dah berbunga....kan ada pendapat/hadis/ayat quran ke (aku tak pasti) ttg mata yg tak disentuh api neraka dan satu daripadanye adalah mata yang merenung wajah ibu dan merasa terharu..

hatiku dah berbunga..kot2 anak2 aku terharu tengok ibunye kelaparan balik kerja menyantap tosai tu..

sekali..."saya hebat!!!!"...kuat pulak laung sambil mengangkat tangan (cam org kata merdeka!merdeka!)

boleh gitu...

terus aku rasa musykil..ye ke ustazah depa yg cakap..auta tul lah...

anyway..selamat hari ibu utk semua ibu-ibu ye..


p/s: walaupun anak anda mengatakan dia hebat..anda translate ajelah sebagai "ibu hebat..sebab itu saya pun hebat!!!!"..ni ayat nak kasi hati aku sedap sikit..takut kan dia sakit kan..
 

10 comments:

pizli said...

Hahahaa, ye semua ibu pun hebat..

Anonymous said...

Marie,uncle AL,pun tabik spring kat u sebab u ibu yg baik,pergobanan semua ibu memang patut di hargai olih kita.Isteri kata ingat2 saya pun ibu,tu nak minta hadiah lah tu,rendang masih belum dapat lagi,ni yang best nak kena pujuk ahahahahaha,salam dari uncle AL.

marie said...

pizli...tu lah...dulu saya degil jugak..bila ibu suruh buat kerja, malas aje..la ni bila dah tau pahit manis jadi ibu...insaf dah...

marie said...

Uncle AL...tak dpat lagi ke rendang Penang tu..takpe, Uncle pujuk auntie cantik2 sempena mother's day ni, bukan setakat sepinggan dia buatkan, sekuali terus...bestnye..rendang dah lah tahan lama..

ada satu joke tau pasal mother ni..orang kata if the job of giving birth is given to the father (man)..makanye semua orang tidak akan ada adik beradik...(sekali beranak, semua lelaki dah surrender, no more second or third child..) that is why God give that hard labor to woman..(minta maaf ye, masuk bakul angkat sendiri walaupun diri sendiri baru 1 kali aje beranak...)

Ok..See u...and good luck with auntie ye..

shahhana said...

sangat terharu bila anak2 buat mcm tu. tahniah kerana menjadi ibu yang hebat utk anak2 yg hebat ;)

Anonymous said...

Marie.yahoo yap badda bedoo,dah makan rendang lepas geram dah teringin rendang ahahahah,sabotage bedroom lights menjadi ahahahaahaha,now nak sabotage washing machine nanti leh cuci baju together gather ahahahahahah,naughtykan uncle ni,but what the pasal at my age buat apa suka aje,nanti tak lama cannot be naughty already tapi solat tak lupa tau ok salam dari uncle AL and aunty Ina.

Uncle Lee said...

Hi Marie, here's wishing you a very happy Mother's day.
Best regards....
Lee.

marie said...

hana...tu yg tang ibu hebat tu, akak translate sendiri aje...takde kad pun dr the twin ...depa kata depa dah buat kat school tp teacher ambik..maybe masa english lesson kot..

tapi tahun ni, happy sebab mak akak ada kat sini time mother's day..seronok bawak dia shopping and makan..

marie said...

Uncle Al..so suka hati dengar uncle dah dpt rendang tu..(nampaknye teknik ninjalogy uncle still power ye..yelah, more experience kan..)

and so seronoklah kalau Hubby nak basuh kain sama-sama..tapi jangan basuh sama-sama tepi sungai tau..nanti kain hanyut, jadi filem hindustan pulak..

Uncle sure enjoy your days now with auntie kan..I hope I have the health and still healthy to lead the kind of life Uncle AL dan Lee have when I reached the number 60..

See U Uncle..

marie said...

Hai Lee..thank you for the wishes...and your blog story about mother is so beatiful..can borrow some of the words tak?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...