Wednesday, May 18, 2011

Selamat Hari Guru..

agak terlambat jugaklah ucapan ini...

tapi biar lambat asalkan ada kan..so aku nak ucapkan selamat hari guru pada semua cikgu-cikgu aku yg pernah mengajar aku..dari aku tak reti nak pegang pensil sampai dah boleh membaca..terima kasih banyak-banyak ye...

actually, sekolah lama aku ada buat gathering utk meraikan bekas-bekas cikgu kami ni..tapi aku tak dapat hadir sbb suami aku kena kerja (sebab tu aku malas nak confirmkan awal-awal..sebb takut benda-benda cam ni lah..selalu terbatal plan asal..)

tapi di dunia IT dan FB ni...banyaklah gamabr2 kawan-kawan yg pergi ke majlis itu dpt aku tengok...terharu tengok cikgu-cikgu semua dah lebih separuh abad usianya...yg handsome still handsome, yg comel still comel..nak menitik air mata aku tengok wajah-wajah insan yang tak terbalas budinya oleh aku ni..aku cuma dpt doakan mereka semua sentiasa di rahmatiNya dan sentiasa bahagia di mana jua mereka berada..ada juga yg sudah pulang kepada penciptaNya..Alfatihah untuk roh arwah...budi mu sentiasa dikenang...

dah terima kasih jugak pada bekas student aku yg still ingat aku dan wish selamat hari guru kat aku di FB tu..(walau aku cuma mengajar 10 bulan je...tapi seronok ooo jadi cikgu ni...)..juga pada kawan-kawan aku yang bergelar cikgu ni...teruskan usaha murni mengajar anak-anak murid korang ye..

kisah anak-anak aku pulak...hari ahad tu, aku pi beli hadiah utk cikgu-cikgu depa (6 buah semuanye..)..depa pun dah cakap nak kasi kat cikgu azril, teacher, ustazah, cikgu PJ...etc..etc...aku masukkan semua dlm satu beg plastik...dah cakap nanti kasi kat cikgu sorang satu hadiah..."ok"...dua-dua ok...

tapi yg jadinya...adam pi kasi satu plastik tu terus kat cikgu kelas dia, cikgu azril...

alasan dia.."adik nampak cikgu azril aje kat depan tu.."..alasaaaannn lah sangat kan..padahal dia malas nak pi bilik guru jumpa cikgu lainlah tu..

"alah...takpe...esok ibu beli lagi hadiah kat teacher..pastu esok lagi satu, beli hadiah kat ustazah.."

"mana ada esok-esok...tahun depan lah tunggunye.."

"oh ye ke..bukan esok ke..."

banyaklah cantik dia ingat hari-hari Hari Guru ke...

"ibu...jgn lupa bayar balik duit adik 80 sen ibu pinjam tu.."...hish..aku pinjam duit dia 80sen tak cukup duit kecik nak bayar hadiah cikgu dia pun sibuk nak mintak balik..kang aku buat list belanja aku kuar utk besarkan dia kan...hah...tak terlawan..

itulah sambutan hari guru anak aku...

8 comments:

heart tamimi said...

Hahaha klakar tol la adam neh..untung la cikgu dia yg dpt 1 beg plastik tuh..hihi..

marie said...

tu lah..mmg untung..tapi yg tak bestnye, hadiah benda yang sama...

hana said...

ade2 je cerita yang membuatkan saya tersenyum sampai telinga, kak. muahaha. tapi esok2 bile depa dah masuk U, kisah2 ni la yang buat kite dok teringat kat depa

Anonymous said...

Marie,ni nak keluar topic kit,uncle and aunty,nak cuba LAMB STEW ala Marie,nak kena pujuk lagi,tapi kena tunggu balik Penang,sini susah cari bahan so aunty kata shopping dulu lepas tu bolih cerita LAMB STEW,AHAHAHAHA,ya back to topic ,mak bapa pun kira cikgu juga,classroom kat rumah,so hari guru kita patut celebrate sama ahahaha,betul tak?,ni nak cerita sikit,bila uncle masih sekolah primary,Ibu kata,belajar rajin2 anak ku dan bila dah besar bolih beli hadiah untuk ibu and monthly bolih bagi jangan banyak 20 ringgit pun mak besar hati dah,now i can afford to give her much more,but she is no longer here ,jadi anak2 ingat2 lah treasure your parents and always tell them you love them and not hurt their feelings,so that there is no regrets when they are gone forever from you.Marie.pesan2 lah anak2 and anak2 keluarga,kawan2 and kita sendiri sebagai peringatan.Wah ni Uncle rasa sendiri macam long winded pulak,hehehehehehe,gotta go now aunty dah mula gi money changer,adoi sakit sakit,bukan apa pocket yang sakit hahahahahaha,salam dari Uncle and Aunty kat negeri kangaroo UNCLA AL MAL.

marie said...

hana..tu lah anak-anak kan..depalah madu, depalah racun...moga2 besar nanti, menjadi orang yg baik lah...amin..(akak belum bayar lagi hutang dia 80 sen tu..heh heh)

marie said...

wah Uncle...pujuk auntie sampai ke down under ke?...power kuasa enambelas tu...sure uncle akan dpat semua makanan yang Uncle nak Auntie masak..shopping baik-baik kat sana ye...tengok kangaroo tu jauh-jauh sikit, takut kaki dia naik pulak...nnt susah pulak Uncle nak pi money changer...enjoy your time kat sana..honeymoon dua orang je ke ni?

and Uncle, thanks for the advise..yelah, orang muda ni..selalu sibuk dgn kerja harian sampai kdg2 terlupa nak tepon mak kat kampung kan...Insyallah, ingatan Uncle tu saya jadikan panduan...saya pun tak dpt bayangkan kalau satu hari nanti, ibu saya dah tiada...waaaa!!!!

skrg ni kan Uncle, saya pun selalu pesan kat anak2 saya mcm yg mak Uncle and mak saya jugak pesan kat saya.."belajar rajin-rajin, besar kerja bagus2, bagi duit kat mak, rm10 pun tak pe, utk ambil berkat, nnt murah lagi rezeki korang"...pesan mak..tapi saya mintak kat anak saya lebih sikitlah kan.."hah, nanti buat banglo 3 tingkat kat ibu, keta ferrari sebuah..ibu nak jalan2 dgn abah.."..hah..hah..hah..

Ok Uncle...jumpa lagi...jaja Auntie shopping baik-baik ye

Uncle Lee said...

Hi Marie, Teacher's day? Never knew that.
Being a teacher is a noble profession.
Besides never can tell one of his, her students becoming a PM or captains of Industries.
Best wishes to all teachers.
Lee.

marie said...

Hi Lee...i ingat teacher's day ni mmg satu dunia sambut kan..ke kat malaysia aje on 16 Jun..entahlah...

I agree with you...yes, teaching is a noble profession..the rewards is priceless kan..imagine, one day received a card from PM cum your ex-student..saying thank you...pricelss kan..

See U Lee

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...