Wednesday, April 13, 2011

Invictus...Morgan Freeman...Nelson Mandela

Astro Movie ada buat rerun balik cite Invictus ni...based on true story of Nelson Mandela's effort to unify the black and white citizen of Africa, when he became South Africa President, year 1995 kot...

cite ni mmg best...pelakon hebat..Morgan Freeman pujaan hatiku dan Matt Damon (dia begitu tough sekali ye...)

tahun tu, 1995...South Africa berjaya menjadi champion Rugby World Cup kalahkan All Black New Zealand....

Skrip cite pun banyak dgn maksud tersirat...tapi cite ni tak banyak cerita pasal perjalanan political achievement Nelson Mandela, cite pasal tahanan dia kat penjara selama 29 tahun (adalah a few moments dia cite hal tu kat Matt Damon dalam filem tu..) tapi cite ni lebih tekankan kepada jurang pemisah antara kulit hitam dan kulit putih kat sana..and through ragbi ni, depa dpt bersatu...

pada yg tak tengok lagi tu..bolehlah tengok kat astro skrg....

yg dah tengok pun, boleh tengok lagi sebab aku dah 3 kali tengok..tapi still suka..


dan sabtu lepas, pi dating dgn cik abang ke Jusco Seremban 2 (anak2 pi Kem Bistari Solat..sementara nak tunggu dia habis kem tu, pi jalan2 dulu...)

aku ni biasalah, bila dah tengok tu...try2 usha lah pasal Nelson Mandela ni..(orang lain dah lama usha dia kan..)

dan hasilnye..inilah buku yg sedang aku baca sekarang...

cara cerita buku ni pun best..kisah dr zaman kanak2 dia sampai jadi presiden...tak habis baca lagi ni...

7 comments:

pizli said...

Saya carila movie dia nanti..

koben said...

Saya pun dah tengok movie tu. Ye memang best..best..best sangat Banyak yang tersirat disitu..:P

marie said...

pizli ... kat kedai video sebelah kedai bata Alamanda tu ada jual DVD dia...rm16 rasanye..tengoklah..memang tak menyesal punya

marie said...

hai koben...

best kan cite tu...banyak pengajaran terutama part memaafkan musuh kita...kan..kan..

Uncle Lee said...

Hello Marie, I read, heard about this movie...but have not seen it.
Not many like Nelson Mendela...one of a kind.
If only there are more men, leaders like him, today's World would be a better place.

How's the plants coming along?
Best wishes, Lee.

marie said...

yep Lee...I ras old school politician punya interest is more sincere...to help the people and build the nation..

cite buku dia pun best...bila baca zaman kanak2 dia..rasa mcm kita je dia tu sbb dia mmg budak kampung, duk dgn puak native Thembu dan dlm rumah tanah liat tu...takde selipar, bantal atau tilam..tidur atas tanah bumi aje...maybe because of the upbringing that make him such a humble person...

I punya bunga...masih bermekar-mekaran....cuma daun pandan sebelah tu kacau dia lah..sebab daun pandan tu pun membesar dgn jayanye...hahaha..tempias baja lah tu..

Uncle Lee said...

Hi Marie, saya sukahati read about your plants, ha ha....
Macham magic, kan?
Always works, never fails.
Have a nice day.
Lee.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...