Thursday, March 10, 2011

Adam...adam..

Semalam...time ambik depa dr rumah transit, dah berlari-lari si Johan dgn senyum panjang kat muka..

"Ibu, abang dapat A BM.."...waahhh!!! kiss..kiss...

kat tepi pintu keta tu (aku tak sempat kuar keta lagi tau...)..menebeng muka sorang lagi...muka bersalah...(aku dah tau dah dia dpt berapa sbb tpt transit dah inform aku...)

"Adam dapat apa.."

"Adam dapat B...72 markah..."

"ayok...ayok...tak dpt keta control.." saje aku gertak dia...

"takpelah nanti Adam usaha lagi ye...kenalah belajar rajin-rajin lagi ye..." pujuk aku..yelah, kot aku tak pujuk kan, ada yg tak lalu makan pulak...

tu adalah dialog before aku tengok kertas jawapan..

bila dah tengok kertas jawapan tu...aku tak tau nak kata apa....

yg pasti aku gelak besarlah...

first...

wah...bila masa pulaklah aku letak nama dia jadi Syed Adam Kaikan..kotlah aku mengidam nak makan kailan hari-hari time mengandung pun, idoklah aku akan letak nama kaikan ye...

dah tu..kelas 1 UPM dah jadi 1U9M pulak...ni kes terbalik huruf p tu lah..yg ni, si Johan pun tulis cam tu jugak..nak kata meniru, duk lain-lain meja...telepati gamaknye..

yg ni yg aku tak larat nak gelak ni...apa ke mendalah yg dia tulis tu...tengok betul-betul..ooo..kawan tulis jawi lah..

habis guru..jadi urug...

lembu..jadi ubmel...

aku pun tak taulah cam ne dia boleh tulis terbalik semua tu...yg hairan tu, soalan-soalan lain, boleh pulak dia tulis ikut rumi...

agak akulah..separuh jalan tu, time-time member sebelah sibuk suruh dia mengajar kan (ingatkan entry aku yg ini yg dia dok tolong member tu..)..alih-alih dia ingat dia masuk alam jawi kot..

dan inilah hasilnye...member dia tolong tu dpt C..aku agak mesti kawan dia tu pun tulis jawi kot...

adam...adam...

semalam time aku tengok tv dgn dia (johan dah berdengkur dah..)...dlm senyap-senyap tu..tiba-tiba syahdu aje suara dia..

"Aduih ya...adik nak cakap apa kat abah ni...?"..Abah dia tak balik lagi masa ni..

"Hah...adik nak cakap apa ye...habislah abah marah nanti.."...aku memang suka menyakat dia ni time-time dia depress..jahatkan aku..

"ermmm..takpelah, adik cakap..nanti adik usaha lagi.."..wah! ayat tak kalah tu...

kih..kih....ye...usaha lagi ye...

kena jugaklah tunjuk kertas Johan (kan ada yg merajuk pulak)..korang perati nama kelas kat atas kiri tu..serupa kan dia tulis cam adik dia..

orang kata, budak kembar ni kadang-kadang boleh telepati kan..awatlah Adam tak telepati jawapan abang dia time peksa BM ni..

ada 4 lagi kertas..aku tak taulah lawak apa pulak si Adam buat...

6 comments:

heart tamimi said...

hahahahahahaha..hadoiii gelak sorang2 kt bilik neh bace n3 puan..hadoiii geli tol ati..nti da dpt paper yg len tuh masok blog ea..xsabar nk tgok dorang tuh tulis apa..hihi

Uncle Lee said...

Marie, I just love your humour. Wives like you with a lively sense of humour worth all the sayangs and manjahs from hubby.
Congrats to the gang. Lee.

marie said...

heart tamimi...saya takut saya yg pengsan dulu tengok kertas peksa dia nanti...aduih hai...

marie said...

Lee...ni I boleh ketawa-ketawa lagi sebab first time exam..tp kalau dia buat cam ni dlm national exam, aduih hai...pengsanlah I..

pizli said...

Tulis terbalik tu memang pelik ye.. Hehe..

marie said...

pizli...dia ingat jawi kot..mana tau, besar nanti jadi ustaz ke...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...