Tuesday, March 8, 2011

bila aku boleh ngap kau ni

saje nak banyakkan n3 tahun ni kan...hah!hah! (aku poyo...)

ni gambar terkini ikan-ikan kat umah tu...kebanyakan ikan-ikan ni asalnya sama ada dari sungai/alur sungai kat tepi umah ni..or dari kolam kat belakang umah...

or dari tangki ikan kat kedai ikan...yg dari tangki ikan-ikan kecik yg orang beli utk kasi ikan besar makan..ikan-ikan besar cam arowana ke, flower horn ke...ikan-ikan umpan hidup, harga dia murah..kdg tu singgit, dah boleh dpt 20 ekor tau..

anak-anak aku suka ikan banyak-banyak..beli ikan emas semua tu, dah mati dah...tapi ikan kecik-kecik ni...sihat dia hidup sampai besar panjang...


dan alih-alih..ada yg jadi transformer bertukar menjadi ikan talapia merah..ada 2 ekor...mcm kat bawah ni...


yg ini paling besar...nanti agak-agak dah besar pinggan makan..bolehlah jadi lauk aku kan...bakar garam kunyit, cicah kicap pedas pun sodap ni....

dan yg pasti, adalah budak kecik yg meraung ikan dia kena makan...

6 comments:

pizli said...

Hahahaha, mesti sedap tu..

marie said...

pizli..mmg sedap, nak-nak kalau fresh from akuarium kan...

t.kasih jenguk blog saya ye...and saya pun baru aje baca blog awak...blog yg amat menarik...

Uncle Lee said...

Hi Marie, love your home aquariums.
I have always loved fishing as well keeping fishes.
When as a young teen, I had more than a dozen aquariums as well dug, built my own small pond at home....kept the ikan duris, sepatsm harauns, tomans there.

And later when working kept two Arrowana fishes, one given to me by a contractor, one I bought.
I had a maid, a Muslim woman, tada kerjah at home as I was hardly home....she jaga my ikans and my dog....

Glad to read your kids love keeping fishes. Good hobby, very relaxing. Siapa chuchi or clean the aquariums? Ha ha.
No rabbits or hamsters?
Have fun....Lee.
Its snowing like crazy now!

Uncle Lee said...

Marie, don't you dare eat that big tilipia!
Kesian.....
I never eat chickens or fishes I look after.
My name Lee, bukan Marie. ARHAAAA HA HA.
Lee.

marie said...

Lee...i ingatkan u bela spesis baru ke..sepatsm...rupanye ikan sepat ke..ikan sepat ni sedap buat pekasam tau..ikan duri, orang tak makan kan...

and u dug the pond sendiri-sendiri..waa!!! mesti mak u so happy sebab u mencantikkan rumah dia..

akuarium tu hak milik my hubby and the kids aje..I tukang bagi ikan makan aje...cuci-cuci, tukar air tu semua depa yg buat..sebab tu I letak akuarium tu kat luar rumah...senang nak cuci, paip air dekat..

Lee..u ada arowana...waahhh!!! mahal ooo ikan tu..makan umpan hidup pulak tu...

rabbit & hamters tu..mmg lama dah twin tu nak tapi rumah I tu immediate unit, takde tempat nak letak rumah depa..

marie said...

Lee...ok...I will not eat the fish..nanti u punya garang keluar, matilah I...

anyway, anak2 I mesti meraung ye kalau I makan ikan depa...kah!kah!kah!..ikan depa mati pun, siap tanam lagi tu...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...