Tuesday, March 29, 2011

Earth Hour..di mana?

earth hour hari sabtu lepas kan...26.3.2011...

tahun ni, aku tak nak masak time earth hour..sebab nak kurangkan pengeluaran cardon dioxide ke udara dlm umah aku...(walaupun effect kecik, tapi kecik..kecik..lama-lama jadi besar kan...)

tapi yg tak aci ye....

aku ajak pulak satu family ke PD...sebab nak makan ikan bakar..ikan ni bakar atas arang kayu..rasanye lagi teruklah effect dia..tu tak masuk lagi, pembakaran minyak petrol dr keta aku all the way dr Nilai ke PD tu...

so aku rasa, Earth Hour kali ni, macam tak best aje sbb tak betul-betul menuruti apa yg patut kau buat for mother earth kan...

maybe, Earth Hour tahun depan, aku akan stay bergelap ajelah dlm umah...

oh ye...skrg ni tgh start utk asingkan sampah ikut plastik, kaca dan kertas...pusat kitar semula dah ada kat Tesco Nilai, dekat aje dgn umah...

anak-anak aku pun suka sbb dapatlah sikit duit utk tabung depa...gigih kumpul duit dlm tabung nak beli keta control (kes tak dpt hadiah keta control..sebab tak dpt no. 1,2 atau 3...so no hadiah ye..)

balik ke cite makan aku..kali ni kami pi ke Medan Ikan Bakar Persatuan Nelayan kat Kampung Pasir Panjang...

ikan memang fresh tp sebab kami sampai dah kul 10 mlm..choice yg ada cuma ikan kembong, ikan cencaru dan ikan pari...

yg shell pulak cuma ada kerang aje, lala kupang pepahat semua dah habis...

jadi aku cuma ambik lauk-lauk ni aje..itupun, punyalah banyak nak habiskan...sampai meratah-ratah....


sotong celup tepung yg sedap sgt...ada rasa rempah gitu...aku suka sgt lauk ni...

udang goreng butter..tapi dia salut dgn nestum jugak..pun sedap..aku ambik 6-7 ekor aje....

ikan kembung 2 ekor..ikan mmg fresh dan isi dia basah sbb bakar dgn arang kan..mmg sedap...

lauk lain yg aku ambik ialah

...kailan belacan (2 orang makan)

...nasi lemak sebungkus (aku aje yg makan nasi lemak)..

...nasi putih 3 pinggan...

...air bandung, air limau kasturi, air milo dan air kosong...

..total semua tu...

RM54...aku rasa mmg berbaloi dgn jumlah makanan utk 4 orang tu dan siap ada lebih-lebih lagi meratah...

lain kali boleh dtg lagi..tapi kena dtg awal sikit, baru banyak choice seafood..

oh ye..kami makan kat kedai pertama masuk-masuk medan ikan bakar tu..tak ingat dah nama kedai apa..

6 comments:

Anonymous said...

im at d istana hotel restaurant having dinner wif family in d dark.. kacau btul la org kene mkn dlm gelap gelita, 1 hour plak tu.. juz pasang lilin je, paling2 pun pasang la lampu yg dim2 skit ke, ni mmg gelap trus.. mana la nmpk nak ambik mknan n mkn. nnti if org trcekik tulang ayam ke ikan ke kek ke, kan ke susah!!.. after 1hour tu bru la bleh mkn dgn tenang dan terangnye..

heart tamimi said...

ad weeding kt kl,tp dorang xtutup lampu pon..hoho..klu tutup haru jgk la kot..hihi =)

marie said...

anony: makan bergelap di KLCC..mmg azablah and mesti tak dpt merasai nikmat makanan tu kan..tp kalau makan, fish n chip or nugget, oklah kot dlm gelap pun..takde tulang..

marie said...

heart tamimi:kalau tutup lampu tu, takut tiba-tiba, bila dah cerah balik, u pulak yg duk bersanding atas pelamin tu kan..tak ke haru tu..hah!hah!..sanding dgn debab ye..

heart tamimi said...

hahaha..bkn haru lg puan naek mrh pengantin tgok klu sy yg dok atas pelamin tuh ngan debab..wakaka.. =)

marie said...

heart tamimi..tu lah..nanti harapkan pagar, pagar pulak naik atas tuan...tu dah lelebih sgt dah tu..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...